La reconstrucció d'una campiona

El reset de Muguruza

La tennista hispanoveneçolana troba la pau al cim del Kilimanjaro per tornar al circuit a la recerca de grans reptes

jmexposito52041376 melbourne  australia   30 01 2020   garbine muguruza of spai200131140205

jmexposito52041376 melbourne australia 30 01 2020 garbine muguruza of spai200131140205 / LYNN BO BO

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

«Diverteix-te. La vida és massa gran per jugar-la en petit». És la reflexió que Garbiñe Muguruza té escrita a la capçalera de les seves xarxes socials.  És la seva inspiració en la seva manera de viure i sobre una pista de tennis. Aventura i risc. Així va conquerir Roland Garros i Wimbledon i amb aquesta actitud vol conquerir una altra vegada un Grand Slam a Melbourne.

Muguruza va decidir fer un ‘reset’ fa uns mesos. Va voler acabar amb la rutina d’una relació d’amor i odi que tenia amb el seu entrenador, Sam Sumyk. «Vam aconseguir coses increïbles junts, però necessitava una veu diferent, una altra energia», ha explicat sobre el seu divorci esportiu amb el tècnic francès.

I abans de començar la seva intensa pretemporada amb Conchita Martínez va voler viure una experiència personal diferent. Una aventura per sentir-se viva i renovada. Per uns dies, Muguruza va canviar les raquetes pels grampons i se’n va anar a Tanzània amb un amic per escalar el Kilimanjaro, la muntanya més alta de l’Àfrica (5.895 metres).

Un gran desafiament

«Va ser una cosa molt diferent del que faig. Un desafiament molt difícil. Escalar una muntanya. Allà només hi ets tu i quan fas el cim, no hi ha copes, ni cap foto, allà a dalt no hi ha res. Només la felicitat d’haver-ho aconseguit», va dir de la seva experiència la seva arribada a Melbourne.

En el camí d’ascens al Kilimanjaro, durant cinc dies, Muguruza va escalar penya-segats, va travessar rius gelats i va passar nits molt fredes. Una cosa totalment diferent del que havia fet abans. Res a veure amb les seves aventures navegant, fent surf, esquiant o visitant ciutats del món sencer, sempre en hotels de cinc estrelles. «Em va agradar l’experiència de veure’m enmig del no-res i només tenir el pensament de continuar escalant», va explicar.

 

«¡Som vius, gràcies!», va escriure en un tuit, des del cim del Kilimanjaro. «L’últim dia, 22 hores seguides. Dia i nit. Gràcies en especial al meu guia per mantenir-me desperta quan em vaig desplomar a la glacera», deia satisfeta i feliç amb una foto tapada fins a les celles i dempeus sobre la neu.

Un canvi necessari

Aquest repte li va donar una altra visió de la vida. Físicament i mentalment l’ha fet millor. Un cop conquerit el Kilimanjaro, Muguruza se sent preparada per recuperar el temps perdut després de més de dues temporades que l’han fet caure fins al lloc 32 del món –va ser la número 1 el setembre del 2017–.

«La Conchita m’entén, no necessitem gaires paraules per tenir complicitat»

Garbiñe Muguruza

Tennista

Entrenar-se s’havia convertit en una obligació. No es divertia a la pista i perdia amb rivals inferiors. L’any passat només va guanyar un títol, al principi de temporada, a Monterrey. Les càmeres de televisió van captar les seves baralles amb Sumyk en diverses ocasions. Muguruza no trobava el camí. Per això va optar per canviar gairebé tot el seu equip i tornar a trucar a Conchita Martínez.

«Crec que la Conchita, al ser una exjugadora, m’entén bastant ràpid. No necessitem gaires paraules per tenir complicitat. Ja havíem treballat abans i ja havia funcionat bé. Soc feliç de tenir-la al meu costat. Simple, això és tot», valora sobre la campiona de Wimbledon el 1994, finalista d’Austràlia el 1998, que torna a ajudar-la després de treballar l’any passat amb la txeca Karolina Pliskova, número 2 mundial.

«Més forta»

Notícies relacionades

«Hem treballat molt bé en la pretemporada aspectes molt necessaris a millorar i és fantàstic poder comprovar ara com es veuen els resultats a la pista. Garbiñe està sent més agressiva, físicament també està molt bé i mentalment és més forta», destaca Conchita Martínez, a qui acaben d'escollir com a nou membre d’honor del Hall of Fame del tennis mundial de Newport per la seva trajectòria esportiva.  

Arribar al cim a l’Obert d’Austràlia és el primer repte d’aquesta nova Garbiñe Muguruza, que se sent forta per tornar on estava fa només dos anys. «Si manté la seva regularitat, pel seu joc, estic segura que tornarà a ser la número 1 mundial», destacava Simona Halep després de perdre amb ella en les semifinals. Muguruza torna a divertir-se. Sap que «la vida és massa gran per jugar-la en petit».