Djokovic no dona opció a un combatiu Federer

El tennista serbi defensarà el títol a Austràlia a l'imposar-se al suís per 7-6, 6-4 i 6-3

Tennis - Australian Open - Semi Final - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 30, 2020. Serbia’s Novak Djokovic reacts during his match against Switzerland’s Roger Federer. REUTERS/Hannah Mckay

Tennis - Australian Open - Semi Final - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 30, 2020. Serbia’s Novak Djokovic reacts during his match against Switzerland’s Roger Federer. REUTERS/Hannah Mckay / HANNAH MCKAY (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Novak Djokovic defensarà aquest diumenge el títol de campió de l’Obert d’Austràlia després de classificar-se per a la final contra Roger Federer per 7-6 (7-1), 6-4 i 6-3. El tennista serbi no ha deixat escapar l’oportunitat d’optar al seu vuitè títol a Melbourne, un triomf que li permetria augmentar el seu compte de Grand Slams a 17 (Nadal en té 19 i Federer, 20), a més de recuperar el número 1 mundial. El rival que l’espera serà el vencedor de la semifinal que aquest divendres (09.30 hores, Eurosport) enfrontarà l’alemany Alexander Zverev i l’austríac Dominic Thiem.

 

Federer ha sorprès d’entrada Djokovic  amb un joc incisiu, imprevisible i felí. Set jocs per guardar a la videoteca com un record i una lliçó de tennis . Djokovic mirava la llotja tan sorprès com impotent. El suís sabia que si volia posar en un compromís el serbi havia de jugar ràpid, agressiu, sense donar treva, com va fer en l’última Copa Masters, quan el va guanyar (6-3, 6-4). Semblava que ho aconseguiria al aconseguir el primer ‘break’ (2-0) i que mantindria l’avantatge fins al 5-3, amb un festival de joc (10 ‘aces’, el 71% de primers serveis i 20 cops guanyadors).

«Res a perdre»

Djokovic va aguantar i va reaccionar per forçar el ‘tie-break’, en què només va cedir un punt. Després de l’ensurt i de 62 minuts, el primer set queia del seu costat. Federer se’n va anar al vestidor amb gestos de molèsties a l’esquena. Als quarts de final, davant de Tennys Sandgren, va acabar amb problemes a l’engonal i esgotat en un partit que va forçar els cinc sets i va salvar set ‘match balls’. Dimecres no es va entrenar per precaució. El suís havia decidit jugar la semifinal, malgrat que no estava en les millors condicions físiques.

«Avui tenia un 3 per cent de possibilitats de guanyar. Però també he de dir que si no hagués vist possibilitats de guanyar ni tan sols hagués saltat a la pista. Jugava sense res a perdre; això és cert. He intentat diferents coses: reduir els pilotejos llargs, pujar a la xarxa, variar el joc...», va explicar Federer.

Crit de ràbia

El tennista suís va tornar a la pista amb la mateixa intensitat que havia mostrat al principi del partit. Va intentar continuar pressionant Djokovic. Fins i tot es col·locava un metre dins de la pista per restar els serveis del serbi, que va mantenir la serenitat i es va mostrar sòlid per mantenir la seva sacada (5-4). I en el primer ‘break point’ de què va disposar, es va apuntar la mànega, amb un cop genial tornant una deixada del suís amb una altra de creuada que va deixar sense resposta Federer, mentre el serbi cridava amb ràbia. Federer li va llançar una mirada desafiadora que recriminava la seva actitud.

Notícies relacionades

Federer va intentar mantenir la seva pressió, però ja no era el mateix. Djokovic manava a la pista i imposava el ritme que volia. Així, el serbi va mantenir la igualtat i, una altra vegada, a la primera oportunitat, va trencar el servei de Federer, amb un 40-15. Amb un 5-2 d’avantatge i certificant el seu servei, va aprofitar el primer ‘match ball’, després de 2 hores i 18 minuts.

La vint-i-setena victòria contra Federer en 50 partits. Un clàssic de dos tennistes que s’han repartit 13 títols a Melbourne des que el suís va guanyar el primer, ja fa més de 15 anys.