Batalla al límit

Nadal s'estavella contra Thiem en l'Obert d'Austràlia

El tennista austríac derrota el mallorquí en quatre sets i l'aparta de l'accés a les semifinals del torneig

Tennis - Australian Open - Quarter Final - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 29, 2020 Spain’s Rafael Nadal in action during his quarter final match against Austria’s Dominic Thiem REUTERS/Hannah Mckay

Tennis - Australian Open - Quarter Final - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 29, 2020 Spain’s Rafael Nadal in action during his quarter final match against Austria’s Dominic Thiem REUTERS/Hannah Mckay / HANNAH MCKAY (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Rafael Nadal es va quedar sense l’opció de conquerir el 20è Grand Slam de la seva carrera. L’austríac Dominic Thiem l’ha eliminat en els quarts de final de l’Obert d’Austràlia després d’una batalla al límit, decidida per petits detalls en tres ‘tie-breaks’, després de 4 hores i 10 minuts en què el número 1 mundial ha caigut per 7-6 (7-3), 7-6 (7-4), 4-6 i 7-6 (8-6).

«Ho he intentat fins al final. He estat a dos punts d’anar al cinquè set.  S’ha decidit per petits detalls, tot i que no per sort. Això seria injust analitzar-ho així. Ho he donat tot, però avui no ha sigut suficient», ha admès després de la derrota Nadal.

Els precedents

Dels 13 duels anteriors entre Nadal i Thiem (9-4), només una vegada s’havien enfrontat abans en pista dura. Va ser també a quarts, però en l’Obert dels Estats Units (2018), i el número 1 es va emportar la victòria en el cinquè set en el ‘tie-break’.

 

 Aquesta vegada, a Melbourne, el primer ‘tie-break’ ha caigut del costat de l’austríac. Thiem se l’ha apuntat després de recuperar un ‘break’ en contra (3-5) per guanyar quatre jocs seguits en una batalla de 68 minuts en què els dos tennistes intentaven desbordar el rival amb la seva força de cops i resistència. Una potència superior de Thiem, capaç de fer el cop de dreta a 157 km/h i el revés, a 146 km/h, que es va acabar decantant la balança del seu costat amb 42 punts 20 cops guanyadors (36 i 16, Nadal).

Tensió i emoció

La igualtat ha seguit en la segona mànega. De nou Nadal ha trencat primer (3-2) i de nou Thiem ha recuperat el ‘break’ (4-4) per forçar un segon ‘tie-break’ i una altra vegada l’austríac se l’ha apuntat (7-4) en un ‘thriller’ que ha mantingut la tensió a la Rod Laver Arena i a les llotges dels dos jugadors.

Nadal s’ha queixat al supervisor del torneig de la pressió que li posava la jutge de cadira perquè servís ràpid. «No t’agrada el tennis», li ha dit quan li ha donat el primer avís, en el joc que li ha costat perdre el servei.

Thiem ha pagat l’esforç dels dos primers sets. Malgrat aguantar la igualtat fins al 4-4, l’austríac, més imprecís (12 errors no forçats i només 11 guanyadors), ha acabat cedint el seu servei i el set. Nadal el celebrava eufòric i la Rod Laver Arena explotava. ¿Hi hauria remuntada? ¿El tennista dels miracles tornaria a fer possible l’impossible?

Al límit

I ho hauria pogut aconseguir. Va lluitar com sempre fins a l’últim punt, es va deixar la pell en cada carrera. Thiem li va trencar el primer servei (2-1) i es va col·locar amb un 5-3 que semblava definitiu. Nadal va igualar el marcador. L’austríac es va precipitar per ansietat i el número 1 va forçar un altre ‘tie-break’, el tercer. I, com en els altres dos, la tensió va ser màxima.

 Thiem ha tingut els dos primers ‘match balls’ amb 6-4 i servei, però ha fallat un cop de dreta amb la pista oberta. Nadal ha igualat a 6-6 però un ‘passing’ de revés creuat que ha tocat la cinta i un cop de dreta a la xarxa de Nadal han posat fi a les il·lusions de Nadal i han fet plorar Thiem d’emoció pel que segur que és la millor victòria de la seva vida.

Djokovic serà el número 1 si guanya la final

A la semifinal l’espera aquest divendres (09.30 hores, Eurosport), Alexander Zverev, que ha derrotat Stan Wawrinka per 1-6, 6-3, 6-4 i 6-2. L’alemany, de 22 anys i 7è mundial, ha saltat a Melbourne un mur que no havia aconseguit abans.

Notícies relacionades

«Aniré a l’hotel, faré un refresc ben fred i veuré les sis hores de partit entre ells», ha dit fent broma abans de conèixer que el seu pròxim rival seria Thiem, amb qui ha perdut sis vegades en vuit enfrontaments anteriors.

Abans, aquest dijous (09.30 hores, Eurosport), Novak Djokovic i Roger Federer buscaran el pas a la final del torneig. El suís, sabent que Nadal, de moment, no igualarà els seus 20 Grand Slams i el serbi, coneixent que si guanya el torneig, de moment, recuperarà el número 1 mundial.

Temes:

Rafa Nadal