Primer Grand Slam

Nadal debuta amb una victòria còmoda a Austràlia

El número 1 només cedeix cinc jocs davant el bolivià Dellien, però admet arribar «cansat» a Melbourne

51847545 60

51847545 60 / JOHN DONEGAN (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

«Precaució, solidesa de joc i evitar errors per anar agafant ritme». Aquesta és la fórmula de Rafael Nadal en cada torneig i la que va fer servir en el seu debut a l’Open d’Austràlia, segons li va explicar a l’ex número 1, el nord-americà Jim Courier, sobre la Rod Laver Arena, després d’haver vençut el bolivià Hugo Dellien (73è mundial) per 6-2, 6-3 i 6-0.

Tot just 2 hores en pista van ser suficients perquè el número 1 mundial certifiqués la seva classificació a la segona ronda davant d’un rival que es donava per satisfet de poder enfrontar-se al seu ídol. «Ha sigut com estar en un videojoc. Nadal era el meu jugador en la Play de nen i avui era a la pista jugant davant d’ell», deia Dellien, que es va fer professional el 2009 (l’any que Nadal va guanyar a Austràlia) i que ahir disputava el seu sisè partit en un Grand Slam amb 26 anys.

Molta diferència. Dellien va córrer i va córrer com corrien els seus rivals en la pantalla de la consola quan ell era Nadal. Però ahir, si algú es va sentir a la pista jugant com en la Play, va ser el número 1. Nadal només va cedir cinc jocs, tot i que va cometre 5 dobles faltes i va malgastar 10 ‘break points’. Malgrat això, no va tenir aclaparaments en cap moment. Va ser com un entrenament davant de més de 10.000 espectadors.

 Una victòria que no li servirà de referència per a les seves aspiracions a guanyar el títol i igualar el rècord de 20 Grand Slams de Roger Federer. «He de preocupar-me d’aconseguir el meu nivell més alt, sinó serà impossible», admetia, conscient d’haver jugat massa relaxat. El seu pròxim rival, dimecres, l’argentí Federico Delbonis (76è mundial), tampoc sembla el millor rival per agafar el nivell desitjat. En tres partits mai li ha guanyat un set. 

«He de preocupar-me d’aconseguir el meu nivell més alt, sinó serà impossible»

Rafael Nadal

Nadal ha arribat a Melbourne pensant en les derrotes a l’ATP Cup davant Novak Djokovic i David Goffin. Un torneig que, segons va dir, «es va fer llarg i dur mentalment». Ara el tennista mallorquí necessita anar «a poc a poc», per recuperar intensitat i «arribar a la plena forma». Aquest és el seu objectiu a Melbourne aquesta primera setmana. 

Notícies relacionades

Per això va evitar qualsevol pressió externa sobre les seves opcions de guanyar el títol i el seu 20è Grand Slam. «Si arribo a 20, fantàstic. Si arribo a 21, millor. Si em quedo en 19, també estaré supercontent per totes les coses que he fet en la meva carrera com a tennista, ¿no? Només m’importa esforçar-me per continuar sent un bon jugador», deia Nadal als periodistes després de la seva primera victòria.

El vigent campió de l’Open dels Estats Units i Roland Garros va poder seguir els passos dels seus principals competidors, el serbi Novak Djokovic (2), el suís Roger Federer (3), que van debutar amb tranquil·litat dilluns, i, aquest dimarts, el rus Daniïl Medvédev i l’austríac Dominic Thiem

Muguruza salva el KO i estrena victoriosa de Davidovich i Martínez

Garbiñe Muguruza va reaccionar a la perfecció després d’haver cedit el primer set sense realitzar un sol joc per vèncer la nord-americana procedent de la prèvia Shelby Rogers per 0-6, 6-1 i 6-0. La tennista hispanoveneçolana, que no va poder jugar els quarts de final del torneig de Hobarth per culpa d’un virus, encara no està totalment recuperada i ahir ho va patir en el primer set, en què va encaixar un 6-0. «Era a Austràlia i havia de continuar lluitant», va explicar sobre la seva reacció. Carla Suárez Sara Sorribes, que havien de jugar també, van veure ajornats els seus partits fins dimecres.