FINAL A LA CAJA MÁGICA

Nadal engeganteix el seu mite i porta Espanya al títol de la Copa Davis

El manacorí culmina una setmana gloriosa amb el triomf definitiu per a l'equip espanyol

El castellonenc Bautista es va imposar a Auger-Aliassime (7-6, 6-3) en el primer punt de la final

lmendiola51074345 tennis   davis cup finals   final   caja magica  madrid  spa191124222401

lmendiola51074345 tennis davis cup finals final caja magica madrid spa191124222401 / SERGIO PEREZ

2
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

Totes i cada una de les raons del favoritisme previ d’Espanya a les finals de la Copa Davis passaven per la raqueta d’un Rafa Nadal que, una setmana fantàstica després, entre victòries heroiques amb la consistència del campió, ha liderat, capitanejat i guiat amb mestria l’equip a un títol històric: el primer amb el nou format, el sisè de la història del tennis espanyol i el cinquè de la seva carrera.

Després de la nocturnitat permanent en el torneig, la final es va decidir a l’hora del sopar gràcies a la millor posada en escena de la setmana de l’equip capitanejat per Sergi Bruguera, l’únic que ha utilitzat als seus cinc integrants, i a una altra exhibició de Nadal.

Granollers, López, Carreño i, sobretot, Bautista van fer la seva part i el número u del món va resoldre amb pressa l’últim punt per guanyar en l’eliminatòria pel títol el Canadà (6-3, 7-6) amb una solvència que Espanya no havia exhibit encara.

Al canadenc de 20 anys Denis Shapovalov, cap de sèrie dels americans, li costava molts bons cops aconseguir un joc davant d’un Nadal tan sòlid amb el servei com a imparable en l’atac, davant de la presència del barcelonista Piqué i del rei Felip VI a la llotja. 

A mitja tarda, a una victòria del títol i en mans de Rafa Nadal, l’eufòria i l’optimisme inundaven les grades d’una Caja Mágica que, davant de la falta de necessitat, no va respirar l’atmosfera idíl·lica de la semifinal, malgrat les arengues de Nadal.

El canadenc Shapovalov va treure orgull i tota la classe que va poder per no cedir el set definitiu, va sostenir la igualtat i va poder trencar el servei espanyol, però Nadal va arengar les masses, va trobar els seus millors serveis i va portar el set al desempat amb un altre punt sobrenatural. Shapovalov va salvar dues boles de partit de Nadal i va tenir l’ocasió de guanyar el set, però va acabar derrotat, presa de la impotència. 

La consistència de Bautista

Deia Rafa Nadal dissabte, abans d’afrontar la final, que no existia un bon final possible de setmana per a Roberto Bautista, que va tornar a l’equip després de l’enterrament del seu pare; però el castellonenc va posar tot de part seva i va encarrilar el títol amb una emotiva victòria davant del canadenc Félix Auger-Aliassime (7-6, 6-3), amb la grada rendida al seu coratge. 

Després que Shakira hagués convertit la Caja Mágica en una sala de concerts per a la televisió, almenys per uns minuts (menys de 10), Bautista sabia que havia d’exercir les seves millors funcions de resistència i perseverança davant d’Auger-Aliassime, 21 del món amb 19 anys i inèdit en el torneig per problemes físics, amb una planta envejable i unes possibilitats tècniques infinites en la pista. 

Notícies relacionades

La millor tàctica d’atac espanyola va ser insistir fins a forçar els errors del canadenc, que van aparèixer i li van oferir possibilitats a un Bautista a qui li va costar suor i agilitat mantenir el seu servei en el primer set. Nohi va haver ruptura fins al 5-3 del desempat, va ser per a Bautista i va propiciar la seva victòria en el parcial.

Auger-Aliassime va continuar mostrant el seu talent, va forçar situacions complicades per a l’equip espanyol, però la seva poca fiabilitat va propiciar l’èxit d’un Bautista molt consistent (19 errors no forçats per 45 del canadenc) que va acabar celebrant la victòria emocionat, en comunió amb la grada i abraçat als seus companys a la banqueta.