MAL COMPORTAMENT

Kyrgios, el noi dolent consentit

«Estic en llibertat condicional i continuaré jugant a tennis, que és divertit», respon el tennista després de l'amenaça de suspensió de l'ATP

marcosl48916817 australia s nick kyrgios arrives for a training session at t190703180656

marcosl48916817 australia s nick kyrgios arrives for a training session at t190703180656 / GLYN KIRK

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

El seu últim rampell el va protagonitzar a la Laver Cup, en la roda de premsa després de la derrota de l’equip de la Resta del Món davant d’Europa. Nick Kyrgios havia acordat que es beuria una cervesa d’un glop abans de respondre a la primera pregunta. Dit i fet. Davant del gest seriós de John McEnroe i les rialletes de fons dels seus companys d’equip, l’australià va complir la promesa de beure-se-la de cop sense poder contenir el riure abans de contestar a la pregunta del periodista

Dies després, coincidint que el tennista australià anuncia el final de la seva temporada per uns problemes físics a la clavícula, l’ATP ha fet pública una multa de 25.000 dòlars i l’amenaça de 16 setmanes de suspensió si reincideix en la seva conducta antiesportiva durant els pròxims sis mesos dins i fora de la pista, a més d’exigir-li l’ajuda d’un psicòleg. 

El càstig culmina una investigació que l’ATP ha dut a terme pel comportament de Kyrgios aquesta temporada. A l’última gira americana ja va ser multat amb 113.000 dòlars pel seu comportament al Masters 1.000 de Cincinnati, en què va abandonar la pista sense permís en el seu partit amb el rus Karén Khatxànov i va insultar i va escopir l’àrbitre, a més de negar-se a donar-li la mà després de la seva derrota. Mesos abans també va ser desqualificat del Masters 1.000 de Roma per llançar una cadira a la pista i enfrontar-se a l’àrbitre i al públic en el seu partit amb el danès Kasper Ruud. L’ATP li va retirar el premi de 33.635 dòlars i 45 punts per arribar a la segona ronda del torneig, a més d’imposar-li una multa de 17.850 euros i obligar-lo a pagar les despeses d’estada durant els seus dies a Roma.

Enfrontat a Nadal

Mesos abans, al torneig d’Acapulco, Kyrgios va tenir un enfrontament amb Rafael Nadal durant la final del torneig en què va guanyar el mallorquí i va tenir mals gestos. «No crec que sigui mal noi, però amb la seva actitud li falta el respecte al públic, al rival i a ell mateix», va contestar llavors Nadal.

L’actual número 2 mundial va ser més dur després de guanyar-lo fa uns mesos a Wimbledon en un partit en què l’australià va estar queixant-se contínuament al jutge de cadira dels retards de Nadal amb la sacada i li va donar un cop de pilota al cos sense disculpar-se. «Si parlem d’ell tot el dia i si des de l’ATP li fan la promoció que li fan, se l’ajuda que faci més coses rares o especials», va afirmar Nadal.

L’ATP s’ha tapat els ulls davant d’aquest noi dolent. El tennis necessita jugadors especials com Kyrgios i se li ha donat llum verda al seu comportament. Dos exemples recents i contraposats de mostra. A les semifinals del torneig de Washington que va acabar guanyant, en el punt de ‘match ball’ contra el grec Stefanos Tsitsipas, li va consultar a un espectador on volia que executés la sacada. Ho va fer i va guanyar el partit encenent les grades. D’altra banda, a l’Open dels Estats Units, es van assecar totes les parts del cos amb una tovallola, abans de regalar-la-hi a un aficionat.

Kyrgios ha forçat la corda amb l’ATP, que va catalogar de «corrupta», després de guanyar el seu partit de primera ronda a Nova York. Després rectificaria les seves declaracions en vista de l’amenaça d’una sanció contundent. «No vaig escollir bé les paraules correctes», va dir, i va admetre que té un caràcter «controvertit» que li ha «donat problemes».

Geni i figura

Notícies relacionades

Fins i tot el seu compatriota Patrick Rafter va demanar un càstig. «No entenc per què no se l’ha sancionat», va dir el doble campió de l’US Open 1997 i 1998. «Probablement perquè a tot arreu on jugo, els estadis són plens de gom a gom i el torneig guanya diners amb mi», va contestar Kyrgios quan va arribar a Ginebra per participar en la Laver Cup, en què Roger Federer ha sigut el principal valedor i en què fins i tot el tennista suís va intentar un acostament a Nadal. No es va veure. Al contrari, Kyrgios es va burlar de Federer després que el suís li remuntés el partit amb els consells de Nadal. «Ho sento, nois, vaig perdre la concentració. Vaig veure una noia realment bona a la grada. Em casaria amb ella ara mateix», els va dir. 

Ha entomat la sanció de l’ATP amb una ironia semblant. «Nois, encara puc jugar, només estic en llibertat condicional, continuaré jugant i el tennis seguirà sent divertit. Només he de controlar el meu comportament. Això és tot», ha respost en un tuit amb dues fotografies seves vestit amb samarretes de l’NBA. Geni i figura.