TRIOMF PER 6-2 I 6-1

Nadal mossega el seu sisè títol de l'any a Pequín

El número 1 mundial guanya Kyrgios en una final marcada per les queixes de l'australià per un error arbitral

ecarrasco40462294 tennis   china open   men s singles finals   beijing  china 171008160341

ecarrasco40462294 tennis china open men s singles finals beijing china 171008160341 / JASON LEE

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran / Barcelona

El retorn no ha pogut ser millor. Rafael Nadal ha tornat al cim quan pocs apostaven per la seva recuperació, afectat per les lesions. El seu afany de superació, marca de la casa, i el seu esperit de sacrifici i treball, inculcat des de molt petit, a més del seu constant desig de millorar tennísticament, l’han portat a conquistar un imperi comparable al de pocs tennistes, potser només a Roger Federer, el seu gran rival al llarg de la seva carrera i que, com ell, ha renascut aquesta temporada, aprofitant la baixada dels rivales directes, Novak Djokovic i Andy Murray.

Ahir, al National Tennis Stadium de Pequín, escenari on Nadal es va penjar la medalla d’or dels Jocs Olímpics del 2008, el manacorí va inscriure per segona vegada el seu nom en el palmarès del torneig xinès, que va guanyar per primer cop el 2005, quan començava la seva espectacular carrera tennística.

Kyrgios protesta al jutge de cadira en una de les seves constants discussions. / AFP

«Mai havia somiat tornar a guanyar aquí 12 anys després», va admetre el número 1 mundial després d’imposar-se en la final a l’australià Nick Kyrgios per un inapel·lable 6-2 i 6-1, en un partit que no va tenir la batalla esperada per l’actitud del seu rival, que va preferir embrancar-se en una baralla verbal amb el jutge de cadira per un error arbitral en el primer joc. Va passar dos minuts després de l’inici, quan Kyrgios va disposar d’un punt de 'break point' que l’ull del falcó va donar per bo, però que va ser anul·lat i obligat a repetir perquè el jutge de línia abans l’havia donat dolent.

Queixes constants

Kyrgios es va queixar que havien de donar-li el punt, no repetir-lo. I després de la decisió ja no va parar de protestar en cada acció fins a rebre un 'warning' (avís) per la seva actitud (en va rebre un altre en el segon set que li va costar un punt). L’australià es va desesperar però va mantenir la igualtat (2-2) fins que en el sisè joc va cedir el seu servei a Nadal (4-2). Es va acabar el partit. Kyrgios només guanyaria un joc més. Tant li feia. Se la jugava en cada punt sense cap tàctica i Nadal, impertèrrit, ho va aprofitar per guanyar en 1 hora i 32 minuts. Un passeig. Possiblement no va ser la millor manera de conquistar el títol, però tampoc va ser culpa seva. En l’entrega de premis li va recordar a Kyrgios quan el va guanyar a Cincinnati. «Ets un tennista amb gran futur», li va dir.

El pols amb Federer

Pel seu espectacular joc ningú el discuteix. Per la seva humanitat, tampoc. L’australià pagarà 50 dòlars per cada 'ace' que faci en favor de les víctimes del recent huracà de Puerto Rico. Però la seva actitud a la pista i, a vegades, les seves declaracions fora de la pista no són les d’un tennista professional. Gràcies a això, ahir el número 1 mundial va jugar el partit més fàcil del torneig, després d’haver estat a dos punts de l’eliminació en el seu debut contra el francès Lucas Pouille, quan va salvar dos 'match balls'. 

Nadal va guanyar a Pequín el títol número 75 de la seva carrera. El tennista mallorquí va sumar el sisè de la temporada, la 61a victòria i la 12a consecutiva en el seu retorn al circuit després de guanyar l’Open dels EUA el mes de setembre passat. A més ahir es va endur 500 punts en el pols pel número 1 mundial que manté amb Roger Federer, a qui avantatja per 2.360 punts.

El Masters i Xangai

Notícies relacionades

Una diferència suficient per confiar a acabar l’any com a número 1, cosa impensable a principi de la temporada, tot i  que el seu nou repte no és aquest. El punt de mira és a Londres. «El Masters és el torneig més important que em falta guanyar. Fa més o menys 11 anys que m’hi classifico... No ha pogut ser, però ho tornarem a intentar».

La superfície i el fet de jugar en pista coberta no l’ajuda, encara que ahir va guanyar a Pequín sota sostre per la pluja. Un senyal. Encara que ara el seu cap està posat en el Masters 1.000 de Xangai d’aquesta setmana, on torna a escena Federer. 

Temes:

Rafa Nadal