Transformen l'or en vidre transparent i fibra flexible

Investigadors francesos i japonesos han aconseguit el somni dels alquimistes: transformar l'or en vidre flexible, amb aplicacions per detectar contaminants.

Transforman el oro en vidrio transparente y fibra flexible

Transforman el oro en vidrio transparente y fibra flexible

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els alquimistes van estar durant segles mirant de convertir el plom en or.

Tot i que que aquesta recerca va resultar infructuosa, investigadors francesos i japonesos han aconseguit ara una cosa no menys significativa: transformar l’or en vidre transparent i fibra flexible.

De fet, la barreja d’una solució de precursors d’or amb molècules de sofre va fer possible, depenent de les condicions de síntesi, formar un material amorf que tingui les característiques del vidre o fibres similars a les presents en tèxtils.

Aquests materials, anomenats polímers de coordinació (supramolècules) de tiolats d’or, exhibeixen forts enllaços químics entre l’or i el sofre i formen cadenes unidimensionals.

A més, aquests materials vidriosos i fibrosos, basats en or, emeten una llum vermella intensa quan s’exposen a la radiació ultraviolada.

Per tant, la formació de vidres transparents i tèxtils emissius fa que aquests compostos siguin atractius per a aplicacions en la visualització o detecció de traces de contaminants o medicines disperses als rius per formació in situ de nanopartícules d’or.

Referències

Notícies relacionades

Transparent and luminescent glasses of gold thiolate coordination polymers. S. Vaidya et al. Chem. Sci.202011, 6815. https://doi.org/10.1039/D0SC02258F.

Flexible and luminescent fibers of a 1D Au(i)¿thiophenolate coordination polymer and formation of gold nanoparticle-based composite materials for SERS. S. Vaidya et al. Mater. Chem. C., 20208, 8018. https://doi.org/10.1039/D0TC01706J.