Astrofísica/Cosmologia

La misteriosa energia fosca prové dels forats negres

La quantitat d’energia fosca mesurada a l’Univers pot explicar-se per l’«energia de buit» present als forats negres

La misteriosa energia fosca prové dels forats negres
3
Es llegeix en minuts

Una nova recerca ha obtingut la primera evidència observacional directa que vincula els forats negres amb l’energia fosca, en el que seria una veritable revolució en la nostra comprensió de l’Univers. Segons l’anàlisi de 9.000 milions d’anys d’evolució dels forats negres supermassius en galàxies el·líptiques, els especialistes van determinar que no cal buscar res nou a l’Univers com a font d’energia fosca: els forats negres predits en la teoria de la gravetat d’Einstein són els que l’originen.

Un equip internacional d’investigadors liderat per la Universitat de Hawaii a Manoa, als Estats Units, i que va comptar amb la col·laboració de científics del STFC RAL Space i de l’Imperial College de Londres, al Regne Unit, ha aconseguit la primera comprovació directa que els forats negres són la font de la misteriosa energia fosca, un pas vital en la resolució d’un dels grans enigmes de la cosmologia contemporània.

Els forats negres són la font real de l’energia fosca

Es creu que l’energia fosca és una forma d’energia omnipresent en tot l’espai, generant una pressió que tendeix a dinamitzar l’expansió de l’Univers, fet que explicaria per què el cosmos sembla estar en expansió accelerada des de fa aproximadament uns 6.145 milions d’anys. Però tot i que els científics afirmen que l’energia fosca proveeix pràcticament el 69% de la massa-energia total de l’Univers, no han pogut explicar fins avui com es produeix i quina és la seva font.

Ara, els resultats d’un nou estudi que s’han publicat recentment en dos articles científics a The Astrophysical Journal i The Astrophysical Journal Letters semblen haver trobat la clau per resoldre el misteri. I no es tracta de res estrany o anòmal, sinó senzillament la comprovació per observacions directes que els forats negres, combinats amb la gravetat d’Einstein, són la font real de l’energia fosca.

D’acord amb una nota de premsa, els científics dirigits per Duncan Farrah i Kevin Croker van seleccionar una població significativa de galàxies el·líptiques a l’Univers primitiu per realitzar múltiples observacions, analitzant 9.000 milions d’anys d’evolució dels forats negres supermassius en aquestes galàxies. En principi, buscaven determinar com creixen els forats negres amb el temps, però van acabar revelant un fet molt més profund.

Forats negres «acoblats» a l’expansió de l’Univers

Segons una noció denominada «acoblament cosmològic», un fenomen predit en la teoria de la gravetat d’Albert Einstein, els forats negres creixen indefinidament dins d’un cosmos en evolució per la mateixa expansió accelerada de l’Univers, i no per l’agregat de material procedent de galàxies o estrelles o per la fusió d’estructures. Aquest fenomen crea un tipus d’energia denominada «energia de buit», que promou el creixement dels forats negres al llarg del temps.

Els científics a càrrec de la nova recerca van demostrar que l’energia de buit combinada dels forats negres supermassius ubicats als centres de les galàxies estudiades concorda amb la quantitat mesurada d’energia fosca al nostre Univers, segons una altra publicació de l’Institut d’Astronomia de la Universitat de Hawaii.

Notícies relacionades

A més, van comprovar que els forats negres actuals són entre 7 i 20 vegades més massius que fa 9.000 milions d’anys, un creixement que no pot explicar-se per l’acreció de matèria o les fusions. D’acord amb un comunicat del STFC RAL Space, aquests mesuraments de galàxies al llarg del temps mostren que els forats negres creixen més de l’esperat, cosa que només pot entendre’s per l’«acoblament cosmològic» predit en la teoria de la gravetat d’Einstein.

El conclusió, els forats negres en realitat contenen «energia de buit» i estan «acoblats» a l’expansió de l’Univers, augmentant en massa en la mateixa proporció que l’Univers s’expandeix. D’aquesta manera, la quantitat mesurada d’energia fosca al cosmos, que precisament promou l’expansió de l’Univers, pot explicar-se per l’«energia de buit» acumulada als forats negres.