Ecologia Urbana

Alerta científica: augment galopant de l’expansió urbana arreu del món

Ha crescut un 95% entre el 1990 i el 2014 a un ritme de més de 160 camps de futbol per hora

Alerta científica: augment galopant de l’expansió urbana arreu del món
3
Es llegeix en minuts

Comparant dades històriques de satèl·lits, els científics han descobert que l’expansió urbana està disparada arreu del món, especialment a Europa, Amèrica del Nord i Austràlia. Als països de l’OCDE, els alts nivells d’expansió urbana per càpita arriben al 90%.

Malgrat els molts esforços per contenir-la, l’expansió urbana continua progressant de manera espectacular: entre el 1990 i el 2014, va augmentar un 95% arreu del món. La superfície edificada va créixer una mitja d’uns 1,2 quilòmetres quadrats (més de 160 camps de futbol) cada hora.

Ho ha descobert un estudi conjunt de científics de l’Institut Leibniz de Desenvolupament Urbà i Regional Ecològic (IOER) a Dresden (Alemanya) i la Universitat Concòrdia a Mont-real (Canadà), els resultats del qual es publiquen a la revista ‘PLOS Sustainability and Transformation’».

Per primera vegada, aquesta investigació va analitzar l’abast i el desenvolupament de l’expansió urbana arreu del món de manera exhaustiva i comparativa. Això va ser possible gràcies als nous conjunts de dades d’assentaments globals basats en satèl·lits, que brinden informació sobre àrees edificades, segons s’informa en un comunicat.

Geoesquema de l’ONU

Geoesquema de l’ONUAquesta metodologia va permetre als científics comparar patrons d’expansió urbana des d’escales gruixudes fins a escales cada vegada més fines, en contrast amb estudis anteriors.

Els científics van calcular l’expansió urbana per a cinc nivells d’unitats espacials segons el Geoesquema de l’ONU: continents, regions, països, regions subnacionals (com províncies o estats), i una quadrícula regular amb una mida de cel·la de 50 x 50 km2.

La mesura d’expansió urbana aplicada en les anàlisis inclou tres components: la proporció d’àrees construïdes en una àrea d’investigació, la dispersió de les àrees construïdes i la densitat d’assentament. Aquests paràmetres indiquen en quina mesura el paisatge està filtrat per l’expansió de les àrees d’assentament humà.

Europa, protagonista

Europa, protagonistaL’equip d’investigació va descobrir sorprenents resultats per a Europa: el vell continent no només va ser el més dispers el 2014, sinó que, en una comparació dels continents entre 1990 i 2014, va registrar també l’expansió urbana més important.

Els resultats van revelar així mateix que, a moltes parts del món, l’expansió urbana continua augmentant, especialment a les conurbacions (regions que comprenen una sèrie de ciutats, pobles grans i altres àrees urbanes), per exemple, a través de l’augment del desenvolupament dispers i de baixa densitat als afores de les grans ciutats.

La tendència d’expansió urbana també és visible a moltes regions costaneres que són atractives per als turistes, com al llarg de la Riviera francesa.

Expansió per càpita

Expansió per càpitaL’estudi va incloure una mesura que determina quant, de mitjana, cada individu contribueix a l’expansió urbana ocupant terrenys (urban sprawl per càpita).

En termes de valors per càpita d’expansió urbana, Amèrica del Nord, Austràlia i novament Europa mostren, de molt, els valors més alts.

En conjunt es constata que l’expansió urbana és més alta als països més desenvolupats: com més coneixements i capacitats de planificació tenen a la seva disposició les societats, més comuna ha sigut l’aparició d’una gran expansió urbana, assenyalen els investigadors.

El que més preocupa els científics són les seves troballes sobre la relació entre el nivell de desenvolupament humà i l’abast de l’expansió urbana, a causa de l’impacte mediambiental.

Millor equilibri

Millor equilibri«Per a un futur més sostenible, serà important trobar un millor equilibri entre una alta qualitat de vida i un ús econòmic de la terra», escriuen els autors al seu article.

Notícies relacionades

Els sistemes, regulacions i mesures de planificació que hi ha hagut als països industrialitzats durant molt temps, no han sigut capaços d’aturar l’expansió urbana fins al moment, emfatitzen,

Segons els científics, existeix una necessitat urgent de realitzar més estudis comparatius sobre instruments efectius per moderar el desenvolupament, per a la qual cosa els resultats globals presentats podrien ser un punt de partida.

Com s’articula l’expansió urbana