Astronomia

VÍDEO | L’aurora boreal que s’ha pogut observar des de Catalunya durant aquesta matinada

La nit de divendres a dissabte s’ha pogut apreciar aquest fenomen atmosfèric tan difícil de veure en algunes zones del Baix Camp

¿Per què s’estan veient aurores boreals a Espanya?

VÍDEO | L’aurora boreal que s’ha pogut observar des de Catalunya durant aquesta matinada

Parc Astronòmic Prades

2
Es llegeix en minuts
Carla Torres

El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades(Baix Camp) ha pogut captar en un vídeo el moment en què s’han observat aurores boreals a Catalunya. Les imatges, que s’han publicat a X (abans Twitter), mostren les taques lluminoses de les aurores capturades des del Tossal de la Baltasana, un turó que es troba a les muntanyes de Prades.

Segons informen des del Parc Astronòmic, el vídeo es va gravar entre les 21.18 hores de divendres 1 de desembre i les 21.33 hores, en direcció nord, després que un fort vent destapés el paisatge deixant aquesta pel·lícula de llums taronges i vermelles en l’horitzó.

Tot i que, en general, les aurores boreals les imaginem amb un color verd intens –que és com es presenten en l’hemisferi nord, a prop de zones polars–, és cert que en aquest cas la distància respecte al fenomen en rebaixa molt el color i intensitat.

En aquest sentit, els responsables del Parc Astronòmic de Prades han comentat a X que l’aurora és la vermellor que es veu en l’horitzó. «No us imagineu els colors verds que es veuen quan la tens a sobre. La [aurora boreal] que vam veure ahir passa a milers de quilòmetres de distància, i és molt feble aquí», apunten.

Resultat d’una «tempesta caníbal»

Que s’hagi pogut observar aquest tipus de fenomen atmosfèric a Catalunya és una cosa excepcional. De fet, es tracta d’un fet aïllat del qual la NASA ja havia advertit dies abans, sota el fenomen «tempesta solar caníbal».

Segons l’agència espacial nord-americana, dimecres es va originar una potent erupció de plasma molt calent en Sol, una cosa que van alertar que podia portar conseqüències durant aquest cap de setmana. Entre altres coses, l’observació d’aurores boreals en llocs on no se solen veure.

Notícies relacionades

El nom de «tempesta caníbal» es dona perquè, al mateix temps que es va produir aquesta explosió al Sol, van tenir lloc altres esclats de menys potència que van quedar fusionats pel més gran.

La Dra. Tamitha Skov, experta en Física i Meteorologia Espacial, va alertar dimecres a X de les conseqüències que podia portar aquest fenomen: «És probable que hi hagi problemes amb la recepció de #radio i #GPS des de la Terra», comentava en el seu perfil.

Temes:

Temps