Pluges i descens tèrmic

El final de l’estiu més calorós ja té data

El final de l’estiu més calorós ja té data

Ángel García Martos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ara mateix sona a cant de sirenes, perquè estem immersos en un episodi de calor que tindrà el seu zenit aquest dilluns vinent i que es mantindrà gairebé inalterable al llarg de la setmana vinent.

Però sí, els models meteorològics –que sempre estan subjectes a variacions i són més ajustats a mesura que s’acosta una data concreta, però que projecten escenaris tan plausibles com altament probables– comencen a indicar que aquest estiu d’agònica canícula, de juliol de rècord i d’agost encadenant gairebé sense respir nits tòrrides a la costa i de màximes sufocants a les zones de l’interior de Catalunya, té els dies comptats i una data més o menys concreta de quan serà.

Notícies relacionades

S’entreveu un canvi radical en el pla meteorològic amb un brusc descens de les temperatures, que no farà només que els termòmetres s’adeqüin a la mitjana del que tocaria en aquests dies –ara mateix estem en una franja d’entre 5 i 10 ºC per sobre– sinó que fins i tot seran més fresques de l’habitual.

Aquest acusat descens tèrmic vindrà acompanyat de la tan anhelada pluja, amb uns primers dies que apunten, segons els models GSF i ECMWF, tempestes en el terç nord i litoral central, i que després es moderaria amb precipitacions generalitzades de menor intensitat les següents jornades.

Així, a partir del pròxim cap de setmana les precipitacions i les temperatures suaus serien la tònica, un marc més propi d’una primavera tardana que del mateix estiu.

Acumulació de precipitació prevista fins al 29 d’agost

/ Meteociel.fr

A més, una altra de les bones notícies que ens deixa la revisió dels models meteorològics és que aquest nou escenari podria allargar-se, com a mínim, fins a final de mes i inici de setembre per després moderar-se el termòmetre i situar-se en un nou escenari conforme als registres mitjans postvacacionals de l’última dècada.