Calor intensa

Les nits tòrrides i tropicals, la nova normalitat climàtica a Barcelona i el litoral de Catalunya

Onada de calor a Catalunya: segueix l’última hora de l’episodi que ja ha registrat les primeres nits tòrrides

Arriba la pols africana: es disparen els nivells de partícules en l’aire a Catalunya

La prolongació de matinades per sobre dels 20 i 25 graus ha deixat de ser un fet puntual adscrit a les onades de calor per convertir-se en un estadi que s’allarga tot l’estiu

Les nits tòrrides i tropicals, la nova normalitat climàtica a Barcelona i el litoral de Catalunya

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
David Jiménez

Des del 6 de juny, de manera gairebé ininterrompuda –el 14 del mateix mes es va truncar la tendència per només una dècima–, a Barcelona cada nit s’ha arribat o s’han superat els 20 graus de temperatura mínima.

I aquestes dues últimes jornades, els termòmetres han pujat per sobre dels 25 graus, reafirmant un cicle de nits de calor molt intensa que, entre l’aclaparament tèrmic i les conseqüències en la salut, cada cop més s’està normalitzant entre els habitants de qualsevol localitat del litoral i el prelitoral de Catalunya. Sobretot els que estan en zones densament poblades i que, en conseqüència, viuen sota el jou de l’efecte ‘illa de calor’, com és el cas de la capital catalana, on els termòmetres poden pujar entre 3 i 8 graus en horari nocturn respecte a zones rurals o amb menys edificació.

Així, des de fa un parell d’anys, el nou vocabulari estival ha adoptat dos nous termes que han quallat definitivament dins el glossari meteorològic: nits tropicals i nits tòrrides.

Que els termòmetres pugin fins a registres que impedeixen el pledescans nocturn no és un concepte nou, ja que arribar o superar una temperatura mínima de 20 graus és un valor que venen anotant les estacions meteorològiques des que es recullen dades.

La diferència aquest últim lustre és que, deixant al marge l’estiu de rècord del 2003 i la llarguíssima onada de calor del 2015 –26 dies–, ha deixat de ser un fet puntual adscrit a algun episodi de canícula intensa per convertir-se en un fenomen que té com a principal novetat la seva extensió. Tret d’excepcions es registra al llarg de tot l’estiu i, cada vegada més, comença abans.

Davant aquest situació, el Servei Meteorològic de Catalunya s’ha vist en la tessitura de reformular els seus avisos de risc de calor extrema incloent el de calor nocturna intensa.

Continuarà tot l’estiu

Malgrat que aquest 2023 els episodis de calor han començat una mica més tard que altres anys –a causa d’un maig més plujós i fresc que la mitjana, i que això ha retardat l’inici de les nits especialment caloroses–, el juny ha significat la tornada a la tònica dels últims estius a tot el litoral i prelitoral català, a banda de les comarques de la vall de l’Ebre. Els 26 graus registrats aquest dimecres a la nit a Torredembarra o els 29,1 de Torroella de Montgrí indiquen que no és només un fenomen adscrit a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Notícies relacionades

Tot indica que aquest escenari s’ha de perpertuar, almenys, fins al final de l’estació, ja que els models a mitjà termini remarquen que, sense arribar a les cotes extremes del 2022 –un any que l’Observatori Fabra va anotar el segon agost més càlid des de 1914–, aquest 2023 se situarà entre 1 i 3 graus per sobre de la mitjana històrica a tota la franja de la costa catalana i el sud del territori.

Tenint en compte que entre el juliol i l’agost de l’any passat es van comptabilitzar fins a 35 nits tòrrides a Barcelona, ens queden encara moltes matinades de mal dormir els pròxims mesos.