Previsió

Un expert de l’Aemet avisa: aquest estiu arriba el bloqueig escandinau amb conseqüències imprevisibles

Un expert de l’Aemet avisa: aquest estiu arriba el bloqueig escandinau amb conseqüències imprevisibles
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estiu del 2023, coincideixen els meteoròlegs, serà més càlid del que és habitual. Però la nova estació, que comença oficialment aquest dimecres, 21 de juny, aportarà, segons les previsions, una novetat més: serà més plujós que de costum.

Un dels meteoròlegs que ha explicat els motius d’aquesta novetat estiuenca és Juan Jesús González Alemán, vinculat a l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). González Alemán ha fet servir per als seus vaticinis les previsions del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF, en anglès).

Segons el meteoròleg de l’Aemet, l’ECMWF preveu per al període comprès entre el juny i el setembre «més precipitacions que de costum, com a conseqüència de l’arribada de més DANAs i tàlvegs, fet que provocarà «alta activitat convectiva/tempestuosa».

Notícies relacionades

González Alemán assenyala el motiu concret de l’augment de precipitacions. «El model espera que prevalgui un bloqueig sobre la regió escandinava», augura.

El bloqueig escandinau, segons l’Aemet, és un fenomen atmosfèric pel qual «s’inverteix la posició normal de les masses d’aire en una regió, i se situa l’aire càlid més a prop del pol que l’aire fred». És un fenomen molt similar al que va passar durant la primavera, quan un anticicló sobre el Regne Unit va motivar les pluges del maig a bona part de la península Ibèrica.

Temes:

Aemet Pluges Estiu