Sequera

Roberto Brasero comparteix aquest missatge sobre els embassaments i creix la preocupació

  • ‘Downburst’, el fenomen que ha impressionat Roberto Brasero

  • El sorprenent anunci dels meteoròlegs sobre les pluges i tempestes

Roberto Brasero comparteix aquest missatge sobre els embassaments i creix la preocupació
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les pluges abundants de l’última setmana no han aconseguit frenar la caiguda de la reserva hídrica, que aquesta setmana ha descendit fins al 47,5% de la seva capacitat total, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que assenyala que els embassaments han perdut aquesta setmana 86 hectòmetres cúbics (0,2%), de manera que queden 26.640 hectòmetres cúbics d’aigua emmagatzemada.

La situació ha alarmat el meteoròleg d’Antena 3 Roberto Brasero, que no ha pogut deixar de lamentar-se: «Després d’aquesta setmana de pluges i DANAs, els embassaments a Espanya, de mitjana, han baixat un 0,2%».

 Del total de l’aigua emmagatzemada, els embassaments per a ús consumptiu disposen d’una capacitat de 38.663 hectòmetres cúbics, però només estan plens al 39,24% de la seva capacitat. Mentrestant, els destinats a la producció d’electricitat, que tenen una capacitat de poc més de la meitat, 17.406 hectòmetres cúbics, estan al 65,9% del total.

 Per àmbits, la reserva presenta àmplies diferències entre les conques del nord i les conques de Catalunya i del sud de la Península. En concret, el Cantàbric Oriental està al 90,4%; el Cantàbric Occidental, al 87,8%; el Miño-Sil; al 72,1%; Galícia Costa, al 80,7%; les conques internes del País Basc, al 81%; el Duero, al 65,1%; el Tajo, al 58,7%; el Tinto, l’Odiel i el Piedras, al 69%, i Xúquer, al 58%.

 No obstant, estan per sota de la meitat de la seva capacitat total les conques del Guadiana, que està al 31,9%; el Guadalete-Barbate, al 25,3%; el Guadalquivir, al 23,8%; la conca Mediterrània-Andalusa, al 34,3%; el Segura, al 35%; l’Ebre, al 48,6%, i les conques internes de Catalunya, al 25,6%.

 Aquesta setmana les precipitacions han afectat considerablement tota la Península i la màxima s’ha comptabilitzat a Castelló, on s’han recollit 128,8 litres per metre quadrat.

Notícies relacionades

 La situació actual dels embassaments s’allunya de la mitjana d’aigua embassada en els últims deu anys, ja que guarden un 30,27% menys que aquesta mitjana i se situen un 4,22% per sota de la mitjana de l’any passat en aquestes mateixes dates.

 Cal remuntar-se fins al 1995 per trobar els embassaments en un nivell més baix que l’actual en la setmana 22. Llavors, la reserva estava al 39,80% de la seva capacitat total i tres anys abans, el 1992, se situaven en aquesta mateixa setmana en el 46,02% de la seva capacitat total. Així, en aquesta setmana, el 2023 és el tercer any amb menys aigua embassada des que hi ha registres.