Climatologia

Noves tempestes de calamarsa sorprenen per la seva violència a Osona i l’Anoia

  • «Permet superar períodes de sequera»: un jardiner ensenya el sistema de reg «definitiu»

  • L’alarmant avís de l’Aemet sobre la imminent arribada del Niño: «Es confirma cada vegada més»

Josep Callol Duran

2
Es llegeix en minuts

Les pluges torrencials continuen descarregant amb episodis dispersos per tota la geografia catalana, i el Servei Metereològic ha emès aquesta tarda un avís de temps violent amb especial afectació a les comarques d’Osona i el Vallès Oriental.

La calamarsa ha inundat part dels carrers de Sant Hilari Sacalm (Selva) aquest dimecres a la tarda. Els bombers van haver de mobilitzar sis dotacions per treure l’aigua que s’hi acumulava, ja que les clavegueres van quedar inutilitzades per la calamarsa que va caure.

L’avís es va fer a dos quarts de cinc de la tarda després que descarregués un fort aiguat al municipi. Un dels llocs més afectats ha sigut el passeig de Grabalosa i uns baixos pròxims. Hi ha hagut cases inundades i algun cotxe atrapat per l’altura de la pedra acumulada, en alguns llocs de gairebé un metre. No hi va haver ferits però els bombers van haver de rescatar els ocupants d’un vehicle.

La pluja també ha inundat part de la depuradora del poble i dues dotacions més dels bombers s’han hagut de desplaçar per treure aigua. A la part inferior, un dipòsit de gasoil ha inundat uns baixos, probablement també per alguna incidència relacionada amb l’aigua.

Entre dos quarts de cinc i dos quarts de sis de la tarda els bombers han atès sis avisos a Sant Hilari Sacalm i cinc més en altres municipis de la demarcació de Girona, 11 en total.

A les tres de la tarda, Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla Inuncat.

També s’han produït forts episodis de calamarsa a Sant Julià de Vilatorta, a Osona.

Les tempestes també han deixat per l’abundant calamarsa una superfície blanca, com si hagués nevat, en algunes zones localitzades com a Calaf, a prop d’Igualada (Anoia).

Per la seva banda, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha detallat que a Tremp (Lleida) s’han acumulat 25,4 mil·límetres d’aigua en 30 minuts.

A les comunitats d’Aragó, Catalunya, la província de Conca (Castella-la Manxa) i les illes d’Eivissa i Formentera (Balears) hi ha alerta groga (risc) per tempestes o pluges que deixaran entre 15 i 20 litres en una hora.

Notícies relacionades

L’Aemet avisa que amb l’alerta taronja hi ha un risc meteorològic important, amb cert grau de perill per a les activitats usuals, i amb la groga no hi ha risc meteorològic per a la població en general, tot i que sí per alguna activitat concreta.

El País Valencià té nivell taronja (risc important) per fortes tempestes i per pluges a les províncies d’Alacant i València, on es preveuen fins a 60 litres en 1 hora o 150 litres per metre quadrat en 12 hores, informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la seva web.

Temes:

Vic