Crisi climàtica

Mario Picazo alerta del fenomen meteorològic «sense precedents» que s’està produint en aquesta part del planeta

L’Aemet avisa de l’arribada de pluges imminents a Espanya i llança aquesta advertència per a la setmana vinent

Les grans catàstrofes que castigaran la Terra durant les setmanes vinents

Mario Picazo alerta del fenomen meteorològic «sense precedents» que s’està produint en aquesta part del planeta

NOAA Satellite / Twitter @NOAASatellites

1
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

Espanya continua mirant el cel a l’espera que més precipitacions sufoquin el greu episodi de sequera que pateix part de la territori, però altres parts del món també estan pendents de les prediccions meteorològiques. Sobretot perquè s’acosten fenòmens climàtics sense precedents. És el cas del cicló tropical ‘Fabien’, localitzat a l’oceà Índic sud. «El fet que passi al maig el fa encara més anòmal», alerta Mario Picazo sobre aquesta potent borrasca.

El ‘Fabien’ es va formar dilluns i en 48 hores ja ha arribat a la categoria 3 sobre 5 de l’escala Saffir–Simpson. És a dir, provocarà ràfegues de vent d’entre 178 i 209 quilòmetres per hora. Si toqués terra, això es traduiria en danys estructurals en edificis, destrucció de cases i inundacions. Per sort, «no serà cap amenaça perquè es mou en aigües obertes», indiquen diferents agències meteorològiques. Tret de per una excepció.

Notícies relacionades

A 200 quilòmetres de l’epicentre del cicló hi ha l’illa britànica Diego Garcia. Aquest petit atol de l’arxipèlag de les Txagos, situat al mig de l’Índic, acull una base militar dels Estats Units i, segons mitjans locals, actualment hi ha 4.000 soldats a les instal·lacions.

Més enllà dels efectes, Picazo insisteix que «no hi ha precedents durant aquesta època de l’any» de la formació de ciclons tropicals d’aquesta magnitud a l’Índic, un fet que corrobora que el maig està sent un mes anòmal pel que fa a la meteorologia. ¿El motiu? Se avecina 'El Niño', el fenómeno que no solo provoca episodios extremos en distintos puntos del planeta, sino que amenaza con aumentar aún más la temperatura global.