Previsió meteorològica

Un diumenge de tempestes intermitents anticipa una altra setmana de pluges a Barcelona i Catalunya

  • La calamarsa arriba a la capital i la seva àrea metropolitana

  • Les pluges regalen un doble arc de Sant Martí a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Ángel Guerrero

Un divendres de calamarsa, un dissabte més tranquil de pluges esporàdiques i el regal d’un doble arc de Sant Martí i un diumenge de tempestes a Barcelona i la seva àrea metropolitana. En definitiva, un cap de setmana passat per aigua a causa d’una DANA que està fent els seus últims espeternecs sobre el vessant Mediterrani i que està deixant precipitacions tan intermitents com intenses acompanyades d’activitat elèctrica.

Una tarda de diumenge, de manta i ben resguardats amb el so de la pluja i els trons com a banda sonora.

Tal com explica el Servei Meteorològic de Catalunya, les convergències de vent sobre el Prelitoral i que el vent marítim sigui humit ajuden que es desenvolupin els xàfecs i tempestes i que s’intensifiquin en aquesta zona i a mesura que s’acosten al litoral.

Són precipitacions intenses que recullen poca quantitat d’aigua en el total de la jornada, però que són abundants en petits lapses de temps.

És per aquest motiu que el Meteocat ha activat l’alerta per risc de pluges intenses en diverses comarques del nord i interior de la província de Barcelona i del sud i interior de les de Girona. Així, a les comarques de la Garrotxa, Moianès, Osona, Pla de l’Estany, la Selva i el Vallès Occidental i Oriental hi ha la possibilitat de tempestes localment fortes que recullin més de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts. Puntualment, les tempestes van acompanyades de calamarsa.

Més pluja la setmana que ve

Notícies relacionades

Tal com explica el Servei Meteorològic de Catalunya, les pluges d’aquestes últimes setmanes certifiquen que estem immersos en «una nova dinàmica atmosfèrica» en què el domini anticiclònic està de retirada i on tot apunta que la setmana vinent mantindrem aquesta inestabilitat, que es deixarà notar especialment durant les tardes, una cosa habitual en les tempestes de primavera.

Dilluns es preveu una altra nova tanda de pluges en el terç nord i l’extrem sud de Catalunya; en canvi, dimarts es presenta una mica més serè i les precipitacions quedarien restringides al Pirineu occidental. Però de cara a dimecres, dijous i divendres, els models meteorològics indiquen la tornada de les pluges a qualsevol punt del territori, amb la possibilitat que aquestes siguin en forma de tempesta i calamarsa a nivell local.