Aquest diumenge

Catalunya activa la prealerta per ratxes de fort vent

S’esperen cops de vent superiors als 72 km/h a la corona sud de l’àrea metropolitana de Barcelona, les comarques del litoral central, Catalunya Central i el Pirineu

Catalunya activa la prealerta per ratxes de fort vent

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest diumenge la fase de prealerta del Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya Ventcat en vista de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi amb fortes ratxes de vent que tindran un impacte especial durant la tarda i nit d’aquesta jornada.

Segons preveu l’SMC, aquesta tarda i fins dilluns a la matinada, el vent pot bufar amb ratxes de més de 70 km/h sobretot a la corona sud de l’àrea metropolitana de Barcelona, les comarques del litoral central, la Catalunya Central, comarques de Ponent i el Pirineu.

Les 25 comarques afectades per aquests avisos de risc de fortes ratxes de vent són l’Alt i el Baix Camp, l’Alt i el Baix Penedès, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, l’Anoia, el Bages, el Barcelonès, el Baix Llobregat, la Cerdanya, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Moianès, el Pallars Jussà i Pallars Sobirà, el Ripollès, la Segarra, el Tarragonès, l’Urgell, la Vall d’Aran i el Vallès Occidental.

Recomanacions

Protecció Civil recorda que s’han d’extremar especialment les precaucions en la conducció, anar amb compte amb els elements no estàtics més exposats de la llar i també en totes les activitats que es facin a l’aire lliure, i evitar sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

Així, el servei d’emergències català demana no deixar testos ni cap tipus d’objecte no estàtic a les façanes, balcons i terrasses i tancar bé les portes i finestres de casa.

De la mateixa manera, si som a l’aire lliure, s’ha de vigilar el mobiliari urbà, les grues, els contenidors d’escombraries, els arbres i tot allò que el vent pugui fer caure. Si som a la platja, s’han d’evitar els espigons, les esculleres i zones del passeig marítim que siguin limítrofs al mar per evitar ser arrossegats per les onades.

Precaució al volant

Notícies relacionades

I en cas que no quedi cap més remei que posar-se al volant, s’ha d’extremar la precaució tant pels cops de vent que puguin fer sacsejar el vehicle com pels obstacles que es puguin trobar a la carretera empesos pel mateix vent.

En aquest cas des de Trànsits’aconsella moderar la velocitat i corregir les desviacions de la trajectòria agafant amb força el volant o manillar i vigilar la distància lateral en avançaments.