Risc a tot Catalunya

Barcelona desactiva l’alerta per vent després de 48 intervencions dels bombers

Temps de Catalunya avui, dissabte 11 de març del 2023: el dia de més calor de la setmana

Dinou comarques catalanes en alerta per alt risc d’incendi aquest cap de setmana

Barcelona desactiva l’alerta per vent després de 48 intervencions dels bombers

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha desactivat l’alerta del Pla Bàsic d’Emergència Municipal per ventades. En un comunicat, argumenta la retirada de l’alerta per la millora de les condicions meteorològiques i la disminució d’intervencions dels Bombers de Barcelona relacionades amb ratxes de vent. Fins a un quart d’onze del matí, els bombers de la ciutat han fet 48 serveis relacionats amb l’episodi. El consistori havia activat el pla a les nou del matí.

Destaquen els 85 km/h registrats a Gràcia, els 80 km/h a la bocana sud del port de Barcelona, els 77 km/h a Sants i també a les Corts i els 70 km/h del Raval, segons les dades de les estacions automàtiques de Meteocat i Meteoclimatic.

El vent també ha bufat fort en altres punts del litoral i prelitoral central (85 km/h a Castelldefels, 71 km/h a Font-rubí i 67 km/h a Badalona-Museu), a la meitat sud del país i als cims del Pirineu.

Aquest dissabte no només serà un dia calorós, més propi del maig que d’un 11 de març, sinó que anirà acompanyat de fortes ràfegues de vent. Protecció Civil va activar divendres la fase d’Alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya (Ventcat). Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi de fortes ratxes de vent afectarà la meitat oest del territori i durarà fins diumenge al migdia.

A més, el vent pot ser més intens al litoral i prelitoral central de Catalunya. Per això les autoritats demanen extremar la seguretat. Això es tradueix a tancar i assegurar portes, finestres, persianes i tendals i evitar testos i altres objectes en façanes i terrasses.

Emergències ateses

Segons ha informat Protecció Civil, el telèfon 112 d’emergències ha rebut un total de 255 trucades per incidències provocades pel vent fins a les deu del matí, la majoria a la comarca del Barcelonès (205), així com al Garraf (20), el Baix Llobregat (17) i el Vallès Occidental (8). Els municipis on s’han registrat més trucades són Barcelona, amb 156, i l’Hospitalet de Llobregat, amb 42. A més d’aquestes comarques, també s’han rebut avisos, tot i que menys, al Maresme, a les Garrigues, la Selva i el Tarragonès. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut des d’aquesta matinada i fins a les deu del matí 61 avisos per incidències, la major part a partir de les vuit.

Tenint en compte aquesta situació, Protecció Civil recomana als ciutadans que s’informin de les condicions meteorològiques previstes abans de sortir de casa i prenguin precaucions, com ara tancar i assegurar portes i finestres, i retirar testos i objectes dels balcons si poden caure al carrer i provocar un accident. A més, adverteix que s’han de vigilar els vehicles aparcats al carrer ja que el vent pot fer caure motocicletes. Si surten al carrer, els vianants s’han d’allunyar de les cornises, murs i arbres que es puguin desprendre i anar amb compte si passen per davant d’edificis en construcció o en mal estat.

Risc d’incendi forestal en 19 comarques

Notícies relacionades

Aquesta alerta coincideix amb l’avís per alt risc d’incendi forestal i l’episodi de sequera que viu Catalunya. La Generalitat va elevar aquest divendres el Pla Alfa a nivell 2 i va decretar restriccions a les zones afectades. En concret, hi ha 19 comarques en alerta aquest dissabte.

En el nivell 2 del Pla Alfa queden suspeses les activitats amb més risc d’incendi, entre elles la crema de restes vegetals i focs d’esbarjo. En aquest sentit, ahir es van suspendre 24.838 activitats amb l’objectiu de prevenir els focs forestals. A més, Protecció Civil demana tenir «molta precaució» amb totes les activitats al medi natural.