Previsió

L’hivern no s’acaba: ¿on està nevant a Catalunya?

El canvi de setmana estarà marcat per un descens acusat de la temperatura, fortes ratxes de vent i la possibilitat de neu a nivell del mar

  • Protecció Civil activa el pla Neucat per previsió de nevades a l’àrea metropolitana de Barcelona

  • El fred polar arriba dilluns: ¿nevarà a Barcelona?

  • Torna el fred a Barcelona i Catalunya

  • L’escalfament sobtat estratosfèric ja és una realitat: ¿quins canvis portarà?

L’hivern no s’acaba: ¿on està nevant a Catalunya?

Alfons Puertas / Observatori Fabra (RACAB)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el pla meteorològic, el 2023 ha començat com un any de contrastos amb setmanes de temperatures i anticiclons gairebé perennes i d’altres d’inestabilitat amb descensos acusats dels termòmetres, algunes nevades als punts més comuns... Però sense que les precipitacions reguin completament una Catalunya que necessita desesperadament un alleujament hídric que reverteixi parcialment l’escassetat d’aigua dels embassaments –ara mateix, a un crític 28% a les conques internes–.

I aquest cap de setmana pot acabar de posar la guinda a un hivern no dels més atípics, però sí curiós per aquests vaivens als termòmetres i un tercer intent –i només un fet realitat a mitges– de neu en cotes baixes.

Diumenge ha començat amb les primeres precipitacions en forma de neu amb una cota d’uns 700 metres al Montseny, les Guilleries i a les muntanyes de Prades i el Pirineu i Prepirineu més oriental, i s’espera que a partir de mitja tarda comencin també a afectar tot el sector prelitoral i litoral central, arribant també fins arribar a l’àrea metropolitana de Barcelona.

La certesa: fred intens

Dimecres va començar un canvi de tendència al passar progressivament d’una situació de serenitat absoluta al cel i termòmetres amb registres que fàcilment sobrepassaven els 20 graus al litoral a les hores centrals del dia, a un augment de la nuvolositat, una primera tanda de precipitacions i un descens gradual dels termòmetres.

Però serà cap a finals de diumenge vinent, especialment durant la primera meitat de dilluns, quan podrem afirmar sense gaire dramatisme que els termòmetres es desplomaran amb registres de fins a 8 graus per sota del que tocaria per aquestes dates.

Segons l’Aemet, entre diumenge i dilluns les màximes difícilment arribaran als 10 graus i es produiran gelades generalitzades a l’interior, localment fortes al Pirineu i més esporàdiques i febles al litoral.

Després de tocar fons al migdia de dilluns, s’iniciarà una lenta i progressiva recuperació de les temperatures que durarà tota la setmana, però sempre amb uns registres per sota de la mitjana per a aquesta època de l’any. Fins a la setmana següent els termòmetres no se situaran en consonància al que tocaria en un inici de març.

La incògnita: neu en cotes baixes

A diferència del tan anunciat i finalment fallit segon episodi de l’any de possibles nevades en cotes baixes aquest mes –finalment es van limitar a les zones més habituals i en cotes mitjanes–, aquesta vegada tots els models meteorològics assenyalen que la nit de diumenge a dilluns, i probablement també dimarts, tindrem una bona tanda de precipitacions que en un percentatge d’entre el 30 i el 50% podrien ser en forma de neu, fins i tot en cotes baixes, arribant fins a punts del litoral central.

Tot i així, la més que probable aparició d’una borrasca pot condicionar totalment aquest escenari, segons la seva ubicació.

Ja al matí de diumenge tindrem nevades al Pirineu i al Prepirineu amb una cota entorn dels 700 metres i ja cap al tard començaran a arribar a zones del litoral i prelitoral central.


/ Meteociel.fr

Dilluns, la probabilitat de precipitacions augmenta al terç nord i nord-est, especialment de matinada i a primera hora del matí, amb la cota baixant a zero.

Cap dels tres models, en el dia d’avui –i això cal remarcar-ho constantment: són previsions amb les dades que es tenen en aquell moment i estan subjectes a canvis per perfilar un escenari fiable a mesura que s’acosta la data–, descarta nevades durant diumenge a la matinada i primera hora del matí de dilluns al litoral central a nivell de mar, i amb certa intensitat al prelitoral i a la Catalunya Central, a més del Pirineu i Prepirineu. A la tarda, la cota pujaria a 200 metres i la probabilitat de nevada es limitaria al nord-est de Catalunya.

Dimarts, en paral·lel amb el gradual augment de les temperatures, la cota de neu pujaria de 200 a 600-700 metres durant la jornada, així que encara bona part de Catalunya no estaria fora de perill de rebre neu. Tot i així, a mesura que vagi passant la setmana, la probabilitat de neu en cotes mitjanes i baixes, sense ser descartable a causa de l’encara gèlid ambient que mantindrem en les següents jornades, anirà a la baixa.

Notícies relacionades

Davant aquest episodi de possibles nevades, el Servei Meterològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís per risc de neu en cotes baixes, principalment per a les comarques del litoral i prelitoral central i que afectarà de ple tota l’àrea metropolitana de Barcelona a partir de les 7 de la tarda diumenge i fins al migdia de dilluns.

En paral·lel, Protecció Civil ha activat el pla especial d’emergències per nevades (Neucat) davant l’episodi que es presenta aquest canvi de setmana. En aquest lapse de temps la cota de neu pot baixar fins al nivell del mar i amb la possibilitat d’acumular entre 2 i 5 centímetres de gruix per sobre dels 400 metres.