Cel enteranyinat

Arriba la calitja a Barcelona i Catalunya: avui és el dia de més intensitat

  • Calitja: ¿hi haurà pluja de fang a Espanya?

  • ¿Què és la calitja?

Arriba la calitja a Barcelona i Catalunya: avui és el dia de més intensitat

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

La calitja (que provoca el típic cel enteranyinat per la irrupció de pols sahariana en suspensió a l’atmosfera) ha tornat aquesta setmana a Barcelona i Catalunya. Els responsables d’aquesta situació són l’anticicló que s’ha assentat des de fa dies a Europa occidental i, sobretot, la DANA (gota freda) davant el Marroc. Aquesta pertorbació alimenta el migjorn, que porta pols del Sàhara en suspensió cap al continent europeu.

La pols en suspensió ja ha sigut percebuda en alguns punts de la península Ibèrica i ha arribat a afectar zones del Regne Unit, on ha generat gran expectació. Aquest dilluns a la tarda, i sobretot aquest dimarts, la calitja és clarament perceptible al cel de Catalunya, i en concret de Barcelona. El to lleugerament ataronjat és visible des de bona part de la ciutat, especialment quan ha sortit el sol.

¿Fins quan?

Notícies relacionades

La calitja ha anat aquests dies a més a bona part de la península, sobretot durant el cap de setmana. Malgrat la seva aparatositat, Catalunya quedarà al marge de la manifestació més potent de la pols en suspensió.

L’episodi es prolongaria, d’acord amb aquestes previsions, fins dimecres, quan s’imposirà un front associat a una nova borrasca. A més d’‘embrutar’ el cel, la pols en suspensió degradara la qualitat de l’aire. Caldrà estar pendent per veure com evoluciona la situació.