Fenomen meteorològic

¿Què és el cicló bomba, la tempesta «única en una generació» que està congelant els Estats Units?

¿Què és el cicló bomba, la tempesta «única en una generació» que està congelant els Estats Units?

EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La intensa tempesta de neu, fred i fort vent que està assolant els Estats Units, i que ja ha deixat més d’una desena de morts, té el seu terme en el vocabulari meteorològic: cicló bomba.

«Més de dos terços del país té alguna cosa relacionada amb aquest sistema», ha explicat David Roth, meteoròleg principal de la sucursal del Centre de Predicció Meteorològica dels Estats Units sobre una tempesta «única en una generació» al país, tal com ha assenyalat des de la sucursal del Servei de Meteorologia Nacional a Buffalo, Nova York, per a un esdeveniment que els meteoròlegs de Minneapolis han descrit «d’alt nivell que amenaça la vida» i que «s’ha de prendre seriosament».

¿Però què és un cicló bomba?

El cicló bomba es produeix quan la pressió cau dràsticament i una massa d’aire fred xoca amb una massa d’aire càlid. Perquè una tempesta d’aquestes característiques es converteixi en una «bomba ciclònica» la pressió ha de caure 24 mil·libars en només 24 hores. Aquesta baixada d’una unitat de pressió provoca que la borrasca s’intensifiqui ràpidament, donant lloc a torbs, tempestes elèctriques i fortes precipitacions.

Tal com recull la CNN, el terme l’encunyen els meteoròlegs Fred Sanders i John Gyakum, que van posar nom a aquest fenomen pel seu «poder explosiu».

En el cas de l’episodi que pateixen els Estats Units, una immersió extrema pel corrent a raig a través d’Amèrica del Nord està empenyent la falca d’aire fred cap al cor del país i empenyent les temperatures per sota del punt de congelació fins a les costes del golf de Mèxic.

La força que hi ha rere aquesta profunda congelació és el fred transportat des de l’Àrtic pel corrent a raig, una cinta de forts vents que envolten el globus. «Amb el clima tan boig, pots apostar el teu últim dòlar que es deu al fet que el corrent a raig està més embogit de l’habitual», ha explicat Jennifer Francis, científica principal del Centre d’Investigació Climàtica Woodwell, a Falmouth, Massachusetts.

MATTHEW HATCHER / GETTY IMAGES / AFP

L’entrega del fred del corrent a raig directament des de l’Àrtic proporciona la meitat del combustible que necessita aquesta tempesta d’hivern que creua els Estats Units per explotar en un cicló bomba meteorològic. L’altra meitat és l’aire humit anormalment càlid que puja del golf de Mèxic. «Aquests enormes contrastos de temperatura són de què estan fets els ciclons bomba», ha remarcat Jennifer Francis.

Res semblant en gairebé 40 anys

Aquest tipus d’esdeveniments es podria tornar més comú a mesura que s’accelera el canvi climàtic. Aquestes corbes inusualment pronunciades en els corrents a raig són un segell distintiu del clima canviant, igual que els desastres climàtics extrems, com les sequeres, inundacions i onades de calor.

L’estiu passat, una altra corba pronunciada en el corrent a raig va causar una calor rècord a tot l’estat de Washington i Oregon, mentre bombava aire més fred cap al centre dels Estats Units, provocant inundacions devastadores a Missouri i Kentucky.

Però la gelada abans de Nadal als Estats Units és un dels exemples més poderosos d’un corrent a raig tort al desembre, ha indicat Jeff Masters, meteoròleg de la Yale Climate Connections. Trobar un exemple anterior significaria mirar cap enrere fins al desembre de 1983.

Notícies relacionades

El més sorprenent del fred d’aquesta setmana és que arriba durant una temporada relativament temperada fins ara.

«Un esdeveniment com aquest pot passar naturalment», ha explicat Masters. «Però amb la interrupció dels patrons climàtics globals que implica el canvi climàtic, augmenta la probabilitat de veure esdeveniments climàtics inusuals en qualsevol temporada».

Temes:

Pluges Neu