Alerta climàtica

El cicló bomba ‘Elliot’ remet i deixa 22 morts a les carreteres i milers de vols cancel·lats

  • Més d’un milió de ciutadans s’han quedat sense electricitat, sobretot a la regió nord-est, tot i que el subministrament s’estava restablint a poc a poc

3
Es llegeix en minuts

La tempesta hivernal ‘Elliot’, que ha congelat els Estats Units en ple Nadal i ha causat 22 morts, va començar a remetre aquest diumenge, tot i que encara manté el país sumit en baixes temperatures i amb alguns estralls en aeroports i carreteres.

El servei meteorològic nacional, el National Weather Service (NWS), va pronosticar aquest diumenge dia de Nadal que el front àrtic «avanci lentament cap a l’est mentre es debilita», deixant encara baixes temperatures i algunes nevades. «S’espera que les condicions millorin lentament a mesura que el sistema es debiliti. Tanmateix, viatjar en aquestes condicions serà extremadament perillós» en algunes zones, va advertir l’organisme en un comunicat.

Segons l’informe de l’NWS de les 13.30 hores GMT, ja només 190.000 persones estan sota alerta per tempesta de neu, concentrades a l’estat de Nova York. La vigília, eren 4 milions d’habitants. Els estralls de l’‘Elliot’ encara es noten als aeroports dels Estats Units, on han sigut cancel·lats 2.800 vols aquest diumenge de Nadal, segons dades del portal Flight Aware. Es mantenen tancats els aeroports de Milwaukee (Wisconsin) i Buffalo (Nova York).

MATTHEW HATCHER / GETTY IMAGES / AFP

El servei elèctric, afectat pels forts vents, les nevades i l’alta demanda, ja ha sigut restablert en bona part dels Estats Units, on encara hi ha 260.000 usuaris a les fosques, entre cases i negocis, d’acord amb el rastrejador Power Outage.

La tempesta, una bomba ciclònica causada per un front d’aire àrtic, ha impactat des de dijous a bona part del país en ple Nadal, el més gèlid en dècades, deixant sense llum milions de llars i milers de persones encallades en aeroports i carreteres. Almenys 200 milions de persones als Estats Units, el 60% de la població, han estat sota alguna alerta pel clima. 

Els morts en accidents de trànsit fins ara són vuit persones a Ohio, tres a Kansas, Nova York i Kentucky, dues a Colorado i una a Missouri, Tennessee i Wisconsin. En altres llocs, com Chicago (Illinois) i Nashville (Tennessee), les carreteres han estat col·lapsades durant hores a mesura que la pluja es convertia en gel i el vent, en torb. A Denver (Colorado), dijous va ser el segon dia més fred des que es tenen registres: la temperatura mitjana va ser de 26 graus sota zero.

El Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units (NWS, per les sigles en anglès) ha informat que la gran tempesta hivernal en curs deixarà al país grans nevades i vents forts fins dissabte que ve i que afectarà 200 milions de nord-americans.

El paper d’Iberdrola

A l’hora de pal·liar les conseqüències de la tempesta, l’empresa espanyola Iberdrola està tenint un gran protagonisme. Totes les distribuïdores d’Avangrid (la filial d’Iberdrola als Estats Units) treballen de la forma «més ràpida i segura» per restaurar el subministrament elèctric de les més de 500.000 cases i negocis de tot el país que s’han quedat sense electricitat a causa del pas de la tempesta ‘Elliot’, amb temperatures sota zero des del Canadà fins a Texas.

Notícies relacionades

La tempesta ha fet caure les línies elèctriques amb vents destructius, fortes nevades i temperatures extremadament baixes, pel que milers de professionals de camp de NYSEG, RG&E, CMP i UI (les distribuïdores d’Avangrid) viuen un Nadal inesperat portant a terme actuacions crítiques que inclouen la reparació de centenars de línies de transmissió afectades, milers de cables caiguts i centenars de pals trencats.

Segons un comunicat d’Iberdrola, l’empresa havia avisat les quadrilles de treballadors per activar-les quan hi haguessin talls de subministrament, cosa que li està permetent respondre amb rapidesa i eficàcia als impactes de la tempesta.