Espanya es fon

Últim embat de l’onada de calor aquest cap de setmana i després...

  • La calor s’intensifica fins diumenge, quan refrescarà a gairebé tot Espanya

Últim embat de l’onada de calor aquest cap de setmana i després...

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
EFE

La calor intensa continuarà els pròxims dies amb un repunt de temperatures que situarà els termòmetres per sobre dels 40 graus de dia i dels 25 de nit a les regions mediterrànies fins diumenge vinent, quan està previst que refresqui a la major part d’Espanya.

Segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest dijous se superaran de nou els 35 graus de màxima la major part del país, però la calor més sufocant arribarà divendres i dissabte pròxims i es notarà especialment a les regions mediterrànies i a les Balears.

Les previsions, però, apunten que la calor donarà un respir a partir de diumenge vinent, quan l’arribada de tàlvegs –espècie de llengües d’aire fred associats a baixes pressions en nivells alts de la troposfera, segons les defineix l’Aemet– desplomaran les temperatures en la major part d’Espanya, excepte a l’est i les Balears.

Fins i tot s’espera que a l’oest de la Península durant la primera meitat de la setmana vinent faci més fresca del normal en aquesta època, segons ha explicat Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet, que ha afegit als terços sud i est i a les Balears la baixada de temperatures trigarà més a notar-se.

Mentrestant, la superfície de l’aigua en el Mediterrani continua sent molt calenta des de mitjans de maig passat i se situa ja entre els 28 i els 30 graus a la zona entre les Balears i el Llevant peninsular, però l’Aemet considera probable que amb el canvi de temps el mar comenci a refredar-se a partir de la setmana vinent.

Segons l’Aemet, ahir la Boya de València gestionada per Ports de l’Estat va arribar al seu rècord de temperatura i va arribar als 29,7 graus, superant així la màxima anterior, d’agost del 2015.

Quant a la predicció meteorològica per a aquests dies, aquest dijous en general serà serè, amb possibilitat de tempestes al terç nord peninsular i intenses en zones de muntanya, acompanyat d’una pujada de temperatures al nord-oest fins a superar els 36 o 37 graus a Mallorca, conca de l’Ebre i Cantàbric oriental; els 40 a Bilbao, Granada o Jaén, o els 38 a Pamplona i Saragossa.

Divendres s’esperen tempestes disperses en zones de muntanya i més fresca al Cantàbric, mentre continuarà fent calor, de 5 a 10 graus més del normal, a les regions mediterrànies i al sud-oest de la Península i ciutats com Lleida, Saragossa, Còrdova o Granada arribaran a 40 graus, mentre que València rondaria els 36 de màxima.

Dissabte s’anuncia xàfecs tempestuosos vespertins al nord i sud-est peninsular i s’inicia una baixada de les temperatures a la meitat oest, mentre que seguiran per sobre del normal en els terços nord, est, sud i a les Balears, amb màximes de 42 graus a Granada, Lleida i Saragossa, i fins i tot de 43 o 44 a Múrcia.

La matinada de divendres a dissabte és possible que a Màlaga no baixin dels 27 graus, a Jaén i València de 26 o a Almeria de 25 graus.

Diumenge s’inicia el que l’Aemet denomina «la traca final» de les «molt altes temperatures» que s’ha prolongat des de començaments de juliol amb una baixada general dels termòmetres que continuaran sent altes a la conca de l’Ebre, regions mediterrànies, les Balears i al sud-est.

Notícies relacionades

Santander es quedarà en uns 23 graus; Salamanca en 29 i Madrid superarà per poc els 30; Palma de Mallorca arribarà a 36; Alacant o València a 37 o 38 i Múrcia tornarà a superar els 40 diumenge, amb una matinada que extremadament càlida a l’àrea mediterrània, per sobre dels 25, i tempestes al nord i est peninsular.

A les Canàries bufaran els vents alisis amb intensitat a les zones exposades, on hi haurà intervals de núvols, mentre que les temperatures pujaran el cap de setmana fins a superar els 30 graus en punts de Lanzarote, Fuerteventura i sud de Tenerife i els 32 al sud de Gran Canària.