Sensació tèrmica

Calor i humitat: xafogor assegurada

Les altes temperatures de les poblacions marítimes, com Barcelona, comporta l’efecte secundari que la suor es converteixi en la segona capa corporal de molts habitants

Calor i humitat: xafogor assegurada

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
David Jiménez

«La humitat és pitjor que la calor» és una de les frases estrella de l’estiu quan es discuteix sobre com ens afecta la xafogor que sol ser habitual a les poblacions de costa, com és el cas de Barcelona, on aquest dissabte malgrat una suau baixada de les temperatures –màxima de 27ºC–, la sensació de xafogor continua encara més present per l’alt percentatge d’humitat. Les conseqüències físiques són visibles a l’instant i queda reflectida per la transpiració corporal. En resum: ragem suor, tant de dia com de nit.

La sudoració és el mecanisme natural de l’organisme per regular la temperatura corporal, ja que la seva evaporació des de la pell redueix la temperatura.

I tot i així, només suar no fa res per refrescar el cos llevat que l’aigua s’evapori. El clima pseudotropical enganxós combinat amb altes temperatures dificulta ostensiblement que puguem regular amb normalitat la del nostre cos i això repercuteix que sigui un risc més gran per a la salut.

El risc de barrejar calor i humitat

L’Aemet classifica en quatre nivells el risc per calor a partir de la sensació tèrmica que percep una persona.

La sensació tèrmica es calcula combinant la temperatura en l’aire –la registrada normalment en els termòmetres– amb el percentatge d’humitat present.

Així, a partir dels 27 ºC i fins als 32 ºC de sensació tèrmica notarem fatiga per una exposició prolongada o per practicar activitat física. Dels 33 ºC als 40 ºC de sensació tèrmica ja hi ha risc d’insolació, cops de calor i rampes, que s’accentuen, i són més probables quan van dels 41 ºC als 53 ºC. Per últim, el cop de calor i la insolació és imminent quan la sensació tèrmica supera els 53 ºC.

Aquestes conseqüències per a la nostra salut han quedat registrades en una investigació presentada per l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) anomenada ‘L’aparició de la calor i la humitat massa severes per a la tolerància humana’, en què s’explica que una temperatura humida que notifiqui una sensació tèrmica de 35 °C marca el nostre límit fisiològic superior.

I fins i tot valors molt més baixos poden tenir greus impactes en la salut i la productivitat en persones amb condicions de salut preexistents (com malalties respiratòries, cardiovasculars i renals), la gent gran, així com qui faci feines extenuants a l’aire lliure i activitats atlètiques, corren un alt risc.

«Quan les temperatures de bulb humit –un indicador de quant es pot refredar el cos humà per si mateix mitjançant la suor– són extremadament altes, hi ha tanta humitat en l’aire que la sudoració es torna ineficaç per eliminar l’excés de calor del cos, com passa en una sala de vapor», ha explicat Colin Raymond, autor principal de l’estudi. «En algun moment, potser després de sis o més hores, això provocarà una fallada orgànica i la mort en absència d’accés a refrigeració artificial».

Consells per relativitzar els efectes de la sudoració

No es pot canviar la climatologia, però sí aplicar una sèrie d’actes quotidians que ens poden ajudar a mitigar la sudoració.

El principal és evitar sortir al carrer i exposar-se en les hores de més calor i humitat del dia. També és important mantenir la nostra habitació el més seca i ventilada possible.

Notícies relacionades

Quant a l’hora de vestir-nos, s’ha de primar la roba que sigui ampla, de teixits fins i molt transpirable.

D’altra banda, dutxar-se i la higiene personal ajuden a rebaixar la calor corporal. A l’hora d’alimentar-se, s’han de limitar els menjars frugals i picants i evitar les begudes ensucrades i alcohòliques i hidratar-se freqüentment amb aigua per reposar el líquid que anem perdent a través de la sudoració.

Temes:

Calor