Onada de calor

Barcelona viu una nit ‘tòrrida’ de temperatures mínimes com si fossin màximes

L’Observatori Fabra va arribar a situar-se en 30,8 ºC a les quatre de la matinada, i va superar registres que es produeixen normalment en les hores centrals del dia

  • Aquests són els nivells de risc per altes temperatures

  • Catalunya registra el maig més càlid des que hi ha registres

  • De la calitja al meteotsunami: aquests són els fenòmens que ens han assolat els últims mesos

Barcelona viu una nit ‘tòrrida’ de temperatures mínimes com si fossin màximes
2
Es llegeix en minuts
David Jiménez

Una onada de calor totalment inusual està deixant també alguns registres inusuals i el pòsit col·lectiu que en aquesta llarg període de canícula s’acaba enyorant les temperatures de les jornades pretèrites.

Per posar-ne un exemple, si fa un mes la queixa generalitzada estava enfocada en els rigors d’anar encadenant temperatures nocturnes per sobre dels 20 ºC, ara es troba a faltar aquest concepte conegut com a ‘nit tropical’ tenint en compte que aquesta matinada passada hem suportat una autèntica ‘nit tòrrida’ amb registres que han arribat a superar els 30 ºC.

Aquesta escalada de les temperatures ha obligat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a llançar un avís de risc alt per onada de calor per a aquest divendres al Barcelonès.

Una temperatura mínima per sobre de moltes màximes

Els 28,7 ºC de mínima que es van anotar a l’Observatori Fabra de Barcelona la nit passada, amb un pic a les quatre de la matinada on es va arribar als 30,8 ºC, és una marca que només podria ser comparable amb les temperatures màximes de qualsevol altre 17 de juny però que, prenent de referència els registres dels últims 14 anys, fins i tot quedaria per sobre d’aquestes cotes.

En altres paraules: des del 2019, només aquell any i 2017 aporten una màxima més alta que la mínima d’aquesta nit passada.

I és que ni en els mesos de més calor hi ha cap registre de temperatura mitjana que estigui per sobre de la mínima que s’ha produït aquesta nit passada a l’estació situada al pulmó del Parc de Collserola.

En condicions semblants s’ha trobat l’estació meteorològica que el SMC té ubicada al Raval.

Allà la mínima s’ha enfilat fins als 27,1 ºC, un registre que des del 2009 només ha sigut superat per la màxima d’aquell any, del 2011 (28,4 ºC), 2017 (29,1 ºC) i molt similar a la del 2019 (27,2 ºC). La resta d’anys, sempre per sota.

Notícies relacionades

En altres punts de Barcelona la calor nocturna també ha sigut sufocant, així ho testifiquen les mínimes que avui han registrat l’estació meteorològica de Zona Universitària amb una mínima superior als 25 ºC i la del Zoo que, tot i que una mica més frenada, s’ha enfilat per sobre dels 22 ºC.

Per a la jornada d’avui s’espera que les màximes encara es disparin més. A les dues de de la tarda d’aquest divendres ja s’haviarribat als 35 ºC a l’Observatori Fabra i també es fregaven a Zona Universitària. La nit pot ser gairebé igual de tòrrida tot i que la tendència és que a mesura que ens endinsem en el dissabte les temperatures acabin frenant-se.