Temperatures tòrrides

¿Per què serà tan asfixiant l’onada de calor aquest cap de setmana? Les zones on pitjor ho passaran

Diverses regions d’Espanya superaran àmpliament les màximes habituals a mitjans de juny

¿Per què serà tan asfixiant l’onada de calor aquest cap de setmana? Les zones on pitjor ho passaran
2
Es llegeix en minuts

La calor va forta aquest 2022. Després de registrar el maig més calorós des que hi ha registres a nombrosos territoris, ens encaminem cap al que tot fa pensar que serà l’onada de calor més primerenca de la història a Espanya. Els pronòstics assenyalen que es podrien arribar als 43 graus en alguns territoris, una temperatura impròpia de mitjans de juny i quan falten gairebé dues setmanes per a l’inici de l’estiu.

Perquè s’acabi considerant onada de calor, l’episodi que s’acosta haurà de complir una sèrie de requisits: haurà de durar almenys tres dies consecutius i almenys el 10% de les estacions meteorològiques hauran de superar la mitjana de la seva sèrie de temperatures màximes. «No podem descartar que estiguem davant la primera onada de calor climatològica del 2022, tot i que encara és aviat per afirmar-ho rotundament», asseguren fonts de l’Aemet. «Si finalment es declara una onada de calor –que començaria dissabte o diumenge– es tractaria d’una de les més primerenques des que es tenen registres», afegeix. «Fins ara, l’onada de calor més primerenca va ser la de l’11 juny de 1981».

Els meteoròlegs assenyalen que l’episodi actual durarà fins dilluns o dimarts. Les temperatures podran posar-se 15 graus per sobre del que és habitual en aquestes dates.

¿Quines zones seran les més castigades per la calor? Les valls de la Guadiana i del Guadalquivir podrien superar els 40 graus durant el cap de setmana i l’inici del vinent. La vall de l’Ebre també podria patir temperatures tòrrides. Les nits tropicals (amb mínimes superiors als 20 graus) abundaran també.

Les causes

Notícies relacionades

Les altíssimes temperatures previstes per al juny del 2022 vindran impulsades per una gran dorsal anticiclònica, amb aire càlid en origen i altes pressions en el seu si, que farà que es produeixin moviments descendents del vent, des de nivells alts de l’atmosfera a la superfície. «En el descens, l’aire es comprimeix i s’escalfa», expliquen responsables de l’Aemet.

L’estabilitat atmosfèrica afavorirà que es caldegi molt la superfície, ja que al juny el sol és alt i escalfa eficientment. L’absència de núvols o vent afavorirà que les temperatures es disparin molt ràpidament. Per si això fos poc, diumenge i dilluns es formarà una àrea de baixes pressions a l’Atlàntic que injectarà aire càlid procedent nord de l’Àfrica i farà que es disparin els termòmetres per sobre dels 40 ºC en zones del centre, el sud i el nord-est d’Espanya. 

Temes:

Calor