Màxima de 39,2º a Seròs

Catalunya frega els 40 ºC el primer dia de l’onada de calor

  • A falta d’una setmana per entrar oficialment a l’estiu, les temperatures continuaran molt altes aquest dimarts

Barcelona 14/06/2021 Ola de calor en las playas de Barcelona Barceloneta  Foto de Ferran Nadeu

Barcelona 14/06/2021 Ola de calor en las playas de Barcelona Barceloneta Foto de Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya ha activat aquest dilluns l’avís groc per altes temperatures, que es preveien d’entre 36 i 38 graus a tota la comunitat, tot i que han acabat fregant els 40 ºC, quan encara falta una setmana per entrar oficialment a l’estiu.

Dilluns al matí ha començat a Catalunya amb temperatures lleugerament més altes que les de diumenge, el dia més calorós de l’any a nombroses localitats. Alguns observatoris han registrat a Barcelona 28 graus a les 8 del matí.

I hi a mesura que ha transcorregut el dia, el mercuri dels termòmetres ha anat augmentant a Catalunya fins a situar-se a prop dels 40 ºC, amb una màxima de 39,2 ºC a la localitat lleidatana de Seròs (Segrià) a les 16.30 hores i per sobre dels 38 ºC en molts punts de les províncies de Lleida i Tarragona.

Artés (Bages) és la localitat barcelonina que ha registrat la temperatura més alta, amb 38,3º. I Vinebre (Ribera d’Ebre) amb 38,1º, ha donat la màxima de la província de Tarragona. Girona és la província amb les màximes més fresquetes i la seva capital ha marcat 36,3º, i és l’única localitat que ha entrat en la llista de les 10 localitats catalanes amb més temperatures d’aquest dilluns.

La primera onada de calor d’aquest any està registrant temperatures inusualment altes per a aquesta època de l’any després de diversos dies i ha superat els 37 ºC en molts punts de Catalunya i amb mínimes per sobre dels 23 ºC al litoral, amb nits que els meteoròlegs denominen «tropicals». En termes meteorològics es considera «nit tropical» quan la mínima no baixa de 20 ºC i «nit tòrrida» quan la temperatura mínima supera els 25 ºC.

Les prediccions indiquen que aquesta onada de calor, que va començar divendres, podria començar a afluixar a partir de dimecres i demà encara es mantindran temperatures de plena canícula.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, durant la matinada d’aquest diumenge l’estació meteorològica de Barcelona-Can Bruixa va mesurar 25,4 ºC de mínima, en la qual ha sigut la nit tòrrida més primerenca de la sèrie climàtica dels últims 35 anys, superant la del 14 de juny del 2003.

Les temperatures continuaran molt altes aquest dimarts. A partir d’aquest dia, la calor baixarà i creixerà la inestabilitat a totes les comarques.

La resta de comunitats

La resta de comunitatsVuit comunitats autònomes més (Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia, Navarra, el País Basc i La Rioja) han estat aquest dilluns en alerta groga (risc) per tempestes i calor intensa, que han vorejat també els 40 graus al nord-est de la Península. L’Aragó té avui avís groc per temperatures màximes d’entre 37 i 38 graus a tota la comunitat i mínimes de 19 a 22 graus a la ribera de l’Ebre a Saragossa, on també hi ha risc de tempesta amb calamarsa i ratxes fortes de vent.

A Astúries l’alerta groga és per tempestes amb calamarsa i ratxes molt fortes de vent, igual com a Cantàbria, a la Serralada Cantàbrica a Castella i Lleó, i a Galícia, on l’avís afecta les províncies de Lugo, Ourense i Pontevedra.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Navarra, el País Basc i la Rioja tenen activada l’alerta groga per tempestes amb possibilitat que vagin acompanyades de calamarsa i ratxes molt fortes de vent.

L’Aemet avisa que amb l’alerta groga no hi ha risc meteorològic per a la població en general, tot i que sí per a alguna activitat concreta.