Ascens de temperatures

Catalunya podria arribar als 30 graus aquesta setmana

El mes de maig arriba amb una important pujada als termòmetres i se superaran els 25 graus a gairebé tot el territori

Catalunya podria arribar als 30 graus aquesta setmana
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estiu cada vegada està més a prop i ja comença a reflectir-se als termòmetres. Des d’aquest dimarts, Catalunya ha iniciat un ascens progressiu de les temperatures, que superaran els 25 graus i podrien rondar els 30 en alguns punts de la comunitat durant tota la setmana.

Temperatures gairebé estiuenques

La calor no perdona i Catalunya patirà el seu primer avenç d’aquest estiu amb una important pujada generalitzada dels termòmetres durant aquesta setmana. Un front ennuvolat al litoral i prelitoral català, sobretot a partir d’aquest dimecres, impediran que en aquesta zona les temperatures sobrepassin els 25 graus, però en comarques com El Segrià, el Gironès o el Baix Ebre podrien arribar a superar els 28 graus, segons les prediccions del Meteocat.

Efectes de l’escalfament global

La temperatura màxima diària a Espanya en el període comprès entre el 1983 –primer any en què van començar els registres de temperatures per satèl·lit– i el 2018 ha augmentat a un ritme de gairebé mig grau per dècada, segons ha mostrat una investigació liderat per l’Institut de Salut Carles III al costat de la Fundació Biodiversitat.

Notícies relacionades

De fet, durant aquest gener, l’Observatori de l’Ebre (Baix Ebre) va batre el seu rècord de temperatura del primer mes de l’any, arribant a registrar 28,1 graus centígrads en ple hivern.

De moment, les prediccions realitzades pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Termini Mitjà (ECMWF en les seves sigles en anglès) preveuen un estiu e2021 més càlid del normal, tot i que s’espera que serà lleugerament inferior al de l’any passat, que va ser qualificat com un dels anys més calorosos de la història.