alerta de la creu roja

L'escalfament global, una amenaça molt més gran que la Covid-19

Des que va començar la pandèmia al març i fins al setembre s'han produït més de cent de desastres naturals i més de 50 milions de persones s'hi han vist afectats

puerto-rico-inundaciones

puerto-rico-inundaciones

2
Es llegeix en minuts
Afp

És «urgent» actuar davant l’escalfament global, un desastre «de més magnitud» que la Covid-19 i contra el qual tampoc existeix vacuna, ha alertat aquest dimarts la Creu Roja Internacional.

El canvi climàtic no espera que la Covid-19 estigui controlada per continuar segant vides, assenyala la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) en un informe sobre desastres naturals a tot el món a partir de la dècada de 1960. 

D’acord amb aquesta organització amb seu a Ginebra, s’han produït més de cent d’aquests desastres entre el març, quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar la pandèmia de coronavirus, i el setembre, i més de 50 milions de persones s’hi han vist afectades. 

«Per descomptat, la Covid està aquí, afecta les nostres famílies, els nostres amics, els nostres parents [...] i és una crisi molt, molt greu a la qual el món s’enfronta actualment», ha reconegu el secretari general de la FICR, Jagan Chapagain, durant una conferència de premsa. 

Però «segons la nostra opinió, el canvi climàtic tindrà un impacte molt més gran a mitjà i llarg termini sobre la vida humana i la Terra» que la Covid-19, que ha provocat la mort d’almenys 1,3 milions de persones des de finals del 2019, ha afirmat. 

Sobretot, perquè, «amb sort, tindrem una vacuna contra la Covid l’any vinent i, si tot va bé, d’aquí uns anys hauríem de ser capaços de gestionar-ne l’impacte», ha dit, advertint amb amargor: «Lamentablement, no existeix vacuna contra el canvi climàtic». 

«Es necessitaran accions i inversions molt més sostenibles per protegir realment la vida humana en aquesta Terra», ha conclòs, instant totes les persones a actuar. 

Actualment, observa la FICR, la freqüència i intensitat dels fenòmens climatològics està augmentant considerablement, amb cada vegada més tempestes de categoria 4 o 5, més onades de calor que baten rècords de temperatura i més pluges diluvials, entre molts altres situacions extremes. 

Només el 2019, hi va haver 308 desastres provocats per fenòmens naturals, que van provocar la mort d’unes 24.400 persones a tot el món. D’aquests, 77% van ser desastres climàtics o meteorològics. 

La quantitat d’uns i d’altres ha augmentat des de la dècada de 1960 i progressen en gairebé un 35% des de la dècada de 1990.

Supervivència amenaçada 

La proporció de catàstrofes atribuïbles a fenòmens climàtics i meteorològics extrems també ha augmentat considerablement durant aquest període, des del 76% en la dècada de 2000 al 83% en la de 2010. 

Aquests desastres extrems han causat la mort de més de 410.000 persones en l’última dècada, en la seva gran majoria, en països d’ingressos baixos i mig baixos. 

Les onades de calor, seguides de tempestes, han sigut les més mortíferes. 

Davant aquest desafiament, que «amenaça literalment la nostra supervivència a llarg termini», la FICR sol·licita a la comunitat internacional que actuï sense demora. 

L’organització estima que es necessitaran uns 50.000 milions de dòlars (poc més de 42.000 milions d’euros) per any per respondre a les necessitats d’adaptació que 50 països en desenvolupament han definit per a la pròxima dècada.

«Aquesta suma és irrisòria en vista de la resposta global davant les repercussions econòmiques de la pandèmia», afirma la FICR. 

A més, l’organització lamenta que nombrosos països altament vulnerables davant el canvi climàtic es quedin enrere i rebin amb prou feines una ajuda relativament modesta. 

Notícies relacionades

L’informe destaca també que cap dels 20 països més vulnerables a l’escalfament global i als desastres climàtics i meteorològics, com Somàlia, es trobaven entre els 20 principals receptors per càpita de fons per adaptar-se a aquestes situacions.