PRONÒSTICS

Les restes de l'huracà 'Lorenzo' portaran pluges i vent a la península

A Catalunya hi haurà pluges a partir de dimarts a la nit

fcasals45521730 almenara  castell n 19 10 2018 sociedad  gota fr a  playa de181019094359

fcasals45521730 almenara castell n 19 10 2018 sociedad gota fr a playa de181019094359 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts

L’arribada de les restes de l’huracà ‘Lorenzo’ a partir de dijous portarà un temporal amb vents forts i pluja que podria ser intensa al nord d’Espanya, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). L’evolució de la tempesta tropical es quedarà a la zona de les Açores, però els seus efectes se sentiran a tota la península.

Les pluges trencaran el temps estable i les temperatures càlides de l’‘estiuet de sant Miquel’.

L’huracà ‘Lorenzo’ generarà a partir de dijous un temporal marítim de «certa intensitat» que afectarà Galícia i el Cantàbric, amb temporal de mar i vents, tot i que no tindrà tanta intensitat com ‘Ofelia’, que va afectar a mitjans d’octubre de 2017 el nord-oest i i va ajudar a l’onada d’incendis forestals que va afectar Galícia, Astúries i el nord-oest de Castella i Lleó. 

Segons ha explicat el portaveu d’Aemet, ‘Ofelia’ a 1.000 quilòmetres de distància va assolir categoria 3 mentre que ‘Lorenzo’ es quedarà en categoria 1 o 2 a les Açores, la qual cosa a Espanya provocarà mar de fons de 6 a 7 metres i vents intensos. No obstant, ha mostrat precaució perquè la trajectòria dels huracans pot ser canviant. En tot cas, fins ara el més probable és que a les Açores arribi dimecres i els seus efectes a Espanya dijous.

Pluja a Catalunya dimarts a la nit

Fins aleshores, dimarts un front travessarà l’extrem nord i deixarà pluges al principi del dia a Galícia. Després plourà a la zona cantàbrica i, al final del dia, a Catalunya, on hi pot haver alguna tempesta intensa a últimes hores del dia. «Seran disperses, però hi podria haver alguna tempesta i xàfecs forts», ha advertit.

A les Canàries hi podria haver calima i calor, amb temperatures més altes del normal.

Dimecres seguirà la inestabilitat a Catalunya, amb pluges i tempestes una mica intenses de matinada, sobretot al litoral i prelitoral, i també a les Balears, especialment a Mallorca. També podrà ploure a les comunitats cantàbriques, al Pirineu i al Sistema Ibèric.

Notícies relacionades

«Aquell dia arriba Lorenzo, que no tindrà, en principi, conseqüències greus», avisa el portaveu que assenyala que a últimes hores del dia la nuvolositat associada a l’huracà deixarà alguna pluja feble a l’oest de Galícia, però a la resta del país es respirarà «un ambient tranquil», amb pocs núvols i temperatures que pugen a la meitat nord i a la meitat oest peninsular.

De nou, ha dit que tornarà la calor, amb temperatures properes als 30 ºC al quadrant sud-oest; entre 28 i 30 ºC a les comunitats mediterrànies i a la vall de l’Ebre. A l’altiplà nord s’esperen de 25 a 28 ªC i a Galícia, uns 18 o 20 ºC.