PÈRDUA DE VOLUM D'AIGUA

Espanya té la meitat de neu del normal al final de l'hivern

El fet que aquest febrer hagi sigut el mes més sec del segle XXI no ha ajudat a remuntar les reserves

undefined45748035 masella  4 11 2018  empieza la temporada de esqui puente de 190312173422

undefined45748035 masella 4 11 2018 empieza la temporada de esqui puente de 190312173422

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La reserva nacional de neu amb prou feines assoleix el 40% del volum de fa un any i se situa en la meitat de la mitjana de neu dels últims cinc anys, segons dades del’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) del Ministeri per a la Transició Ecològica, una vegada finalitzat l’hivern climatològic (desembre-febrer).

Així, l’AEMET assenyala que l’evolució del volum d’aigua en forma de neu ha caigut "dràsticament" durant l’última setmana de febrer, s’ha reduït en més d’un 50%  en algunes conques i està "molt per sota de l’esperable", ja que no s’ha arribat a les xifres habituals. La baixa xifra de neu es tradueix en una pèrdua del 19,72% del volum d’aigua disponible en forma de neu.

La meitat

A dia 1 de març, les reserves de neu eren de 1.500 hectòmetres cúbics, que només suposa la meitat de la mitjana nacional dels últims cinc anys, que són 3.000 hectòmetres cúbics i no van arribar ni al 40% de la reserva nacional que es comptabilitzava fa un any al final del febrer, quan hi havia 3.900 hectòmetres cúbics.

A més, l’AEMET destaca que la conca hidrogràfica de l’Ebre "confirma" la tendència nacional, ja que exhibeix un comportament similar.

Entre les causes, exposa que la neu va aparèixer "una mica més aviat" de l’habitual en aquest hivern climatològic. De fet, es va avançar una setmana, fins a l’última setmana d’octubre, respecte a la mitjana nacional dels últims cinc anys, quan les primeres nevades solen donar-se la primera setmana de novembre.

Febrer, el mes més sec del segle XXI

No obstant, malgrat la seva "promptitud", l’AEMET reflecteix que no es van registrar grans nevades fins a la segona quinzena del mes de gener i el mes de febrer, que ha sigut el mes més sec del segle XXI, no ha ajudat a remuntar les reserves.

Notícies relacionades

En aquest context, afegeix quel’episodi càlid registrat entre el 21 i el 28 de febrer, quan es van batre 18 rècords de temperatures màximes, està darrere que el ja baix volum d’aigua en forma de neu disponible es reduís "significativament en tan sols una setmana".

Amb aquestes circumstàncies, del 26 de febrer al 5 de març, a la conca del Miño-Sil el volum va baixar un 52,95% i a la conca del Tajo, un 52,11%.