02 juny 2020

Anar al contingut

REVISIÓ METEOROLÒGICA

Nadal anticiclònic i de contrast tèrmic

Les temperatures han sigut més càlides del que és habitual en algunes zones, mentre que en punts de Lleida han sigut més gèlides

Análisis de WDNA

Nadal anticiclònic i de contrast tèrmic

Cabalar

El 2018 serà recordat pels seguidors de la meteorologia per tot el que ha donat de si respecte al temps. Un any caracteritzat pels esdeveniments extrems que, no obstant, ha acabat amb un desembre tranquilsec i amb temperatures per sobre de la mitjana a la Península. El contrast tèrmic també ha sigut protagonista aquest Nadal.

El mes de desembre s’ha vist marcat per la presència d’un important bloqueig anticiclònic que ha derivat les borrasques cap al nord d’Europa i que ha deixat, principalment durant els últims dies de l’any, un temps molt tranquil i plàcid. De fet, el 2019 ha començat amb un marc similar que sembla que no ens abandonarà fins a mitjans de la setmana que ve, quan podria irrompre una entrada d’aire fred.

¿Però aquesta situació anticiclònica per Nadal s’ha vist reflectida amb les temperatures més càlides dels últims anys a Catalunya? Per respondre a aquesta pregunta, els especialistes de WDNA han analitzat les temperatures dels últims cinc anys compreses entre els dies 25 de desembre i 1 de gener.

Cinc estacions

Per a aquest estudi s’han utilitzat cinc estacions repartides entre les quatre províncies de Catalunya. El motiu de l’elecció de dues estacions a Lleida es deu a la configuració geogràfica de la província en què, juntament amb la situació atmosfèrica, es veuen reflectits alguns patrons.

Si comparem les temperatures del període 2013-2018, podem veure que es troben lleugerament per sobre dels valors climatològics que proporciona AEMET, principalment a Lleida i a Tarragona.

¿Però i les temperatures d’aquest Nadal? Aquest any els valors mostren una certa discrepància que es pot explicar clarament amb la situació meteorològica, perquè els valors de Barcelona, Girona i Tarragona són bastant més elevats, i els de Lleida i el Soleràs es troben molt per sota.

Aquest fenomen s’explica per l’ambient anticiclònic que hem seguit i continuem experimentant a la Península.

Mapa sinòptic de l’1 de gener en què s’aprecia l’anticicló a la Península. / FONT: WETTERZENTRALE

Boires d’irradiació

En situacions d’altes pressions durant l’hivern, freqüentment es produeixen el que es diu boires d’irradiació. Aquestes es formen a causa del refredament de l’aire pròxim al terra, que perd temperatura ràpidament per irradiació. Per produir-se es necessiten unes condicions d’estabilitat atmosfèrica i sense presència de vent com les que hem tingut.

Curiosament, aquest fenomen moltes vegades també provoca el que anomenem inversió tèrmica i és que l’aire fred pesa molt i es diposita a les valls, de manera que l’aire queda més calent per sobre, cosa que comporta que en punts de l’àrea prepirinenca i pirinenca hàgim tingut valors més elevats que no en punts del sud de Lleida.

Per aquesta raó, podem veure com les temperatures han quedat molt fredes a les localitats on s’han format boires, com és el cas de Lleida i el Soleràs, mentre que en la resta les temperatures màximes han sigut molt càlides.

Temperatures diürnes i nocturnes

Les mínimes en situació anticiclònica de cel ras també acostumen a ser molt fredes, i per això aquest Nadal hem presenciat una gran oscil·lació tèrmica entre les temperatures diürnes i les nocturnes.

No obstant, si calculem la mitjana d’aquestes cinc estacions i l’extrapolem al conjunt de Catalunya, veiem que el 2018 es configura com el segon any més càlid de la sèrie, per darrere del 2015, quan la mitjana de totes les estacions va arribar als 15,1 ºC.

Finalment, el marc que hem comentat per a Catalunya pot extrapolar-se a la resta d’Espanya, on les temperatures màximes han sigut superiors a la mitjana per al període de l’any, a excepció de les zones on s’han format boires localment persistents i gelants. Tot i així, no han sigut valors de rècord.

 Estacions

Màxima 

Mínima

Madrid

25-des

14,5

0,4

31-des

13,4

0,7

01-gen

11,7

1,1

Sevilla

25-des

18,8

6,2

31-des

17,6

5,2

01-gen

17,8

3,1

València

25-des

15,6

2,6

31-des

20,9

1,3

01-gen

17,7

1,2

Saragossa

25-des

5,3

3,4

31-des

6,4

-2

El 29 de desembre sense boira es van assolir els 14 ºC

01-gen

6,5

-1,6

Palma

25-des

17,8

5,2

31-des

17,7

3,3

01-gen

17,2

0,9

Bilbao

25-des

14,9

5,5

31-des

12,2

1,3

01-gen

8,1

1,7

Burgos

25-des

13,4

0,2

31-des

14,6

-0,5

01-gen

12,8

-2,3