xàfec a barcelona

El Paral·lel, desesperat amb les inundacions

El Raval torna a inundar-se en un matí en què han caigut 32,4 litres de pluja per metre quadrat en mitja hora

otra-vez-el-paral-lel / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Barcelona s’ha vist afectada aquest dimarts per una tempestatempesta que ha arribat a deixar en alguns punts de la ciutat al matí 43 litres per metre quadrat, 29 dels quals en només mitja hora. En el cas del Raval, han sigut 38,6 litres per metre quadrat, 32,4 dels quals en 30 minuts. Emergències ha rebut més de 150 trucades a causa de la pluja torrencial entre les vuit i les deu del matí.

Les precipitacions han provocat inundacions que han afectat especialment la zona de l’avinguda del Paral·lel. A més, la Línia 2 del metro ha estat tallada entre les parades d’Universitat i Paral·lel. També s’han vist afectades les línies 1, 3 i 5 del metro.

Els comerciants i els veïns, molt afectats

La xarxa del clavegueram del Raval s’ha col·lapsat i ha inundat nombrosos comerços i vivendes. Durant el matí s’han pogut veure per la zona nombrosos negocis tancats i, a l’interior, els empleats traient aigua. El barri ha quedat paralitzat i és la tercera vegada que passa això des del mesd’agost passat. “Fa 48 anys que visc aquí i el que ha passat des d’agost fins ara no havia passat mai”, ha assegurat Rosa Yudici, propietària d’un quiosc a l’avinguda del Paral·lel.

Els negocis de la zona s’enfronten a una dramàtica situació. “Aquest matí, quan he vist que s’aixecaven les tapes de les clavegueres i ha començat a sortir aigua, he anat corrent a baixar la persiana però, per molt que corris, l’aigua va més ràpid que tu”, ha comentat el Miquel, propietari d’una farmàcia que ha quedat inundada alcarrer de Sant Pau.

En una botiga de caixes fortes delcarrer d’Aldana les pèrdues van arribar a ser de 400.000 euros aproximadament el 17 d’agost passat. “Quan les companyies d’assegurances ens paguin per aquests danys, potser les empreses ja no hi serem. Alguns negocis ja estan pensant a anar-se’n del barri”, ha dit Carol Martínez, treballadora d’aquest negoci. “A l’agost van venir tres camions de bombers, van estar vuit hores traient aigua del local i avui han tornat a venir”, ha explicat.

"Quan les companyies d’assegurances ens paguin els danys, algunes empreses ja no hi serem

Carol Martínez

Empleada d’un comerç

La Julia, propietària d’un restaurant, també és un dels afectats: “tots els comerciants estemdesesperats, no hi ha res a fer, l’aigua entra per tot arreu. A més, se’ns espatllen les portes, les cadires i els motors de les neveres. Perdem molts diners”, ha assegurat.

Aquest problema no perjudica només els comerciants: “En les comunitats de veïns, s’inunden els ascensors i hi ha persones grans i discapacitades que no poden pujar ni baixar. Fins i tot hi ha vivendes en segons pisos on l’aigua entra pels lavabos, aquí al carrer Sant Pau,” ha explicat la Núria, una altra comerciant de la zona.

Notícies relacionades

En vista d’aquesta situació, els afectats ja han decidit prendre mesures. “S’està parlant de crear una comissió de veïns afectats per anar a l’ajuntament a buscar una solució urgentíssima, perquè aquesta nit tornarà a ploure i es tornarà a inundar tot”, ha comentat el Juan Pedro, assessor tècnic.                                        

Els col·lectors, la possible causa del problema

Sobre aquestes inundacions, l’alcaldessa Ada Colau ha explicat que estan estudiant les causes, entre les quals hi podria haver la situació delscol·lectors, en què ja fa temps que treballa.