Previsió

L'octubre arrenca amb temperatures estiuenques

Barcelona i Lleida tenen aquest dilluns avisos per vent

zentauroepp36675882 barcelona    20 12 2016       barcelona     temporal de olas170120161002

zentauroepp36675882 barcelona 20 12 2016 barcelona temporal de olas170120161002 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’octubre ha arrencat aquest dilluns amb temperatures per sobre dels valors normals per a l’època de l’any a la meitat sud peninsular i amb nou províncies en avís per risc i risc important per vent i fenòmens costaners, segons la predicció del’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En concret, s’ha decretat avís per risc de vent a Barcelona, Lleida, Osca, Saragossa i Castelló, mentre que a Mallorca se n’ha decretat per onatge. Pels dos fenòmens estaran en avís per risc Tarragona, per risc important a Girona i per risc de vent i per risc important d’onatge a Menorca.

A Catalunya s’espera que les temperatures segueixin a l’alça almenys fins dimecres, segons projeccions del Meteocat, que també alerta del vent i el situa, a més, a les Terres de l’Ebre. L’Aemet també parla de pluges al nord-est de Catalunya.

Durant la jornada, segons l’Aemet, s’espera cel ennuvolat o molt ennuvolat a l’àrea cantàbrica amb pluges, que poden ser més freqüents i intenses a Cantàbria i el País Basc, i sense que es descartin en altres zones de l’alt Ebre, sistema Ibèric i el Pirineu, que tendirà a remetre a la tarda.

Alnord-est de Catalunya i a les Balears s’esperen xàfecs ocasionalment tempestuosos, que a les Balears poden ser localment forts i poden anar acompanyats de calamarsa. A les serres del sud-est peninsular són probables xàfecs ocasionals i dispersos, ocasionalment tempestuosos.

Augment de temperatures

A la resta del país s’espera temps estable i cel poc ennuvolat o espaiós. Al cantàbric i en zones baixes del sud-est peninsular, es preveuen boires matinals sense que es descarti la presència de bancs de boira.

Notícies relacionades

Respecte a les temperatures, ascendiran i de manera localment notable al litoral d’Andalusia oriental, mentre que no s’esperen canvis a la resta de la meitat sud peninsular. Tot i així, els termòmetres es mantindran per sobre dels valors normals per a l’època de l’any, amb nou províncies amb màximes per sobre dels 30ºC.

Però a la resta de la Península i a les Balears es preveu un descens de les temperatures, que serà més acusat a l’interior del terç nord peninsular, on el descens pot ser notable. Al contrari, a les Canàries s’espera un augment de les temperatures, que serà més acusat a les illes orientals.