INUNDACIONS A MITJA CATALUNYA

Mor una persona el cotxe de la qual va ser arrossegat per l'aigua a Rubí

La pluja provoca problemes de trànsit a tot Barcelona i la caiguda d'un llamp causa ferides a un operari a Reus

video 3387605 / periodico

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cadàver d’una persona, el cotxe de la qual ha sigut arrossegat per l’aigua a causa de les fortes pluges, ha sigut localitzat a la riera del Palau aquest divendres, al municipi Rubí (Vallès Occidental).

Segons han informat els Bombers de la Generalitat, el vehicle que conduïa la víctima hauria sigut arrossegat per la força de l’aigua a l’altura de Terrassa (Vallès Occidental). El cadàver no ha pogut ser identificat encara, segons les fonts.

La zona on s’ha produït aquest esdeveniment ha sigut una de les més afectades per les fortes pluges que han caigut aquest divendres a moltes zones de Catalunya, on els Bombers han hagut de fer més de 300 intervencions.

A més, la forta tempesta que ha descarregat a primera hora d’aquesta tarda a Barcelona ha provocat demores a l’Aeroport del Prat, ja que ha obligat a espaiar més del normal les operacions d’enlairament i aterratge.

Enaire, el gestor de navegació aèria d’Espanya, ha informat a través de Twitter que “per seguretat” s’han hagut de dilatar “més de l’habitual” els trànsits en ruta i les operacions a causa de la meteorologia adversa. Segons Eurocontrol, els retards s’acosten als 45 minuts de mitjana. 

El telèfond’emergències 112 de Catalunya ha atès677 trucades per 186 incidències i elsBombers de la Generalitat han atès 300 avisos relacionats amb les fortes pluges fins a les 17 hores d’aquest divendres, quan hi ha hagut un ferit menys greu per un llamp, ha informat Protecció Civil de la Generalitat en un comunicat.

Es tractad’un operari que ha resultat ferit al caure un llamp sobre la grua que manipulava a Reus (Baix Camp), cap a les 11.12 hores, i després de ser atès per dues unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), l’han traslladat a l’Hospital de Reus amb pronòstic menys greu.

whatsapp-video-2018-08-17-at-155205 / periodico

A Barcelona, el xàfec ha obligat a tallar l’accés a la Ronda de Dalt des del nus de la Trinitat a Santa Coloma de Gramenet després que el pont de la Trinidad s’hagi inundat, informa el Servei Català de Trànsit (SCT).A l’avinguda de la Meridiana, també s’ha tallat l’enllaç amb la B-20 

A més, el temporal ha alentit el trànsit a la B-10 al nus del Llobregat i a la mateixa via alnus de la Trinitat entre els quilòmetres 2 i 3,5. La inundació de la Ronda de Dalt al nus de la Trinitat obliga a fer els talls des de la C-58 i també amb la Ronda Litoral, fet que ha acabat afectant la B-20 a la pota nord.

Operaris treballen al nus de la Trinitat, tallat aquest divendres al trànsit després d’inundar-se per la forta tempesta.

L’Ajuntament de Barcelona ha indicat que la Ronda de Dalt també estava inundada a l’altura del quilòmetre 16 i que hi havia circulació lenta entre Colom i Pla de Palau per inundacions als túnels.

Inundacions de baixos i arbres caiguts

La majoria de les incidències han sigut inundacions de baixos, de vies peracumulació d’aigua i arbres caiguts, i el 73% de les trucades (126) s’han realitzat des de Terrassa, que ha activat el seu Pla d’emergències municipals, mentre que des de Rubí s’han donat 22 alertes i 19 des de Sant Andreu de la Barca (Barcelona).

Protecció Civil ha alertat de la possibilitat que es produeixin “pluges torrencials” a la província de Barcelona entre les 15 i les 17 hores, en concret a les comarques del Maresme, Garraf, Alt Penedès, Baix Penedès, Barcelonès i Baix Llobregat.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions (Inuncat) per les pluges intenses previstes a l’interior de Catalunya i a les comarques de Tarragona.Els Bombers de la Generalitat han rebut fins a les dues del migdia un total de 103 avisos per incidents provocats pel fort xàfec, que ha provocat petites inundacions i la caiguda d’arbres a la via pública, tot i que sense danys destacables.

El risc de pluges torrencials és molt alt a les comarques de Maresme, Garraf, Alt i Baix Penedès, Barcelonès i Baix Llobregat a primeres hores de la tarda, segons Protecció Civil. Les precipitacions continuaran a l’interior de Catalunya i s’estendran en el Camp de Tarragona durant la nit.

L’episodi s’allargarà fins dissabte al matí i en les últimes hores l’afectació se centrarà a les comarques del litoral català.

Els ruixats aniran acompanyats sovint de tempestes, localment de calamarsa, i fortes ràfegues de vent.

Protecció Civil calcula que les pluges poden deixar acumulats al voltant de 100 litres per metre quadrat, per la qual cosa es recomana extremar les precaucions al volant per la seva coincidència en cap de setmana. Ha demanat molta precaució a la conducció, perquè hi ha visibilitat molt reduïda per la intensitat de la pluja a les comarques del Vallès, el Barcelonès i el Baix Llobregat, i en vies com la ronda de Dalt, en què hi ha retencions.

També ha recomanat als conductors allunyar-se de punts inundables o en què el vehicle pugui ser cobert d’aigua o arrossegat pel corrent, i sobre les tempestes elèctriques ha demanat evitar situar-se sota d’arbres, o a prop de tanques i elements mecànics, mentre que tampoc és segur desplaçar-se amb bicicleta.

Sant Andreu de la Barca, l’aigua acumulada des de les 13.30 hores frega els 80 litres per metre quadrat. Seixanta en només mitja hora. Les pluges han deixat registres destacables, com 31,5 litres per metre quadrat en mitja hora a l’estació meteorològica del Raval de Barcelona, 31,8 en la de Vallirana i 29 a Fornells de la Selva (Girona).

Al migdia les precipitacions, amb abundant calamarsa, han sigut molt intenses a Terrassa i a la resta del Vallès Occidental, on l’aigua ha dificultat la circulació i s’ha carregat contenidors d’escombraries.

L’intens xàfec caigut a Barcelona ha desallotjat bruscament la Rambla, escenari dels homenatges a les víctimes del 17-A. També ha afectat el transport públic. El tramvia s’ha vist obligat a modificar les freqüències de pas i el funicular de Montjuïc ha interromput el servei poc abans de les tres de la tarda.

Els llamps que acompanyen les fortes pluges han provocat petits incendis en alguns municipis del litoral i prelitoral, tot i que els bombers ja els han extingit tots.

Segons han informat els Bombers de la Generalitat, al voltant de les 13.30 hores del migdia, la Policia Local ha alertat els bombers d’un incendi a Martorell provocat per un llamp, per la qual cosa una unitat de bombers s’ha acostat fins a la zona i l’han extingit en una actuació que ha durat 20 minuts.

Notícies relacionades

També hi ha hagut incendis en els municipis del Papiol,  on els bombers han extingit un petit incendi produït al marge de l’AP-7, al Vendrell i dos més a Badalona.

Segons han explicat fonts dels Bombers, al carrer de la Gran Bretanya de Badalona, una zona amb vegetació, els bombers han actuat durant mitja hora a les 14.30 hores per un incendi en un arbre.