TEMPS HIVERNAL

La neu i la calamarsa tenyeixen de blanc el litoral barceloní

Un total de 26 escoles, amb uns 10.000 alumnes, han suspès les classes a les comarques de Girona

Les temperatures han estat gèlides a tot Catalunya, amb un registre extrem de -21º a Das

Una neu granulada agafa fins i tot a la platja de Barcelona. / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El prelitoral i el litoral de Catalunya han rebut aquest dijous la visita d'una inusual nevada que ha afectat municipis poc acostumats a això i ha arribat a cobrir de blanc algunes platges i ha activat l'operació d'acollida de persones sensesostre en ciutats com Barcelona, l'Hospitalet i Tarragona.

Les acumulacions més altes, que no han passat dels tres centímetres de gruix, s'han registrat en diversos municipis de les comarques del Maresme, la Selva i el Gironès, com Sils, Maçanet, Tordera, Hostalric i Cassà, on s'ha hagut de suspendre l'activitat en 20 escoles amb un total de 1.000 alumnes.

Al migdia també han quedat cobertes de blanc algunes platges de Barcelona, des del Poblenou fins a la de Barcelona, però s'ha tractat tècnicament de neu granulada, boles de calamarsa de dimensions molt petites. On sí que han caigut alguns flocs de neu ha estat al Tibidabo, però sense arribar a quallar. L'ajuntament barceloní havia preparat 105 contenidors de sal, però finalment no ha calgut distribuir-ne. 

Les precipitacions més elevades s'han produït a Badalona, amb 15 litres per metre quadrat, encara que només han estat de neu als barris de l'interior, per sobre dels 150 metres.

Amb el pas de les hores, cap al vespre, l'episodi s'ha anat afeblint i avançant cap al sud. Per a aquest divendres s'espera una estabilització atmosfèrica i una continuïtat del fred intens, amb mínimes per sota de 5º al litoral i de fins a -8º a les comarques del Pirineu i l'interior. Tant l'Aemet com el Meteocat mantenen activats els avisos de risc per temperatures gèlides i per nevades febles al Pirineu.

Aquest dijous a la matinada s'han assolit els registres més extrems des d'inicis d'any. Han destacat, per exemple, els -21ºC de Das i els -15ºC de Puigcerdà i Martinet, els tres municipis a la Cerdanya. Altres temperatures gèlides s'han registrat a Barruera-Vall de Boí (-12ºC), el Pont de Suert (-10ºC), Guardiola (-10ºC), Ribes de Freser (-10ºC) i Bagà (-9ºC). A Barcelona ciutat, les mínimes han oscil·lat entre 2ºC i 4ºC, depenent del barri.

Notícies relacionades

Moltes pistes d'esquí, segons han informat les mateixes estacions, presenten les acumulacions de neu més grans dels últims anys, en ocasions de fins a 3,5 metres.

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), aquest dijous a la nit només quedaven tallades al trànsit les carreteres del Coll de Pal (BV-4024, a Bagà), GIV-4016 (Planoles-Toses) i GIV-5201 (Viladrau-Sant Marçal), mentre que era necessari l'ús de cadenes en cinc més: dos trams de la B-402 (Gòsol-Guardiola de Berguedà i Guardiola-la Pobla de Lillet), BV-2441 (Pontons), GI-404 (accés a Das), BV-4031 (Castellar de n'Hug-Toses), C142b (Baqueira-Pla de Beret) i C-28 (Arties-Casa Sastrada).