PREVISIÓ

Arriba un front per l'oest i deixarà pluges a tot Espanya

La cota de neu baixarà a Catalunya fins als 300 metres

cmontanyes36995405 temporal170122170904

cmontanyes36995405 temporal170122170904 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts

El temporal que ha afectat els últims dies i la setmana passada el Mediterrani es desfà, però aquest dimecres encara seguiran les precipitacions i algunes tempestes a l'est peninsular i les Balears, mentre que un nou front s'acostarà per l'oest del país i progressivament s'anirà estenent a tota la Península, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La portaveu de l'Aemet, Ana Casals, ha explicat a Europa Press que aquest dimecres es despenjarà una baixa en altura que afectarà Catalunya, les Balears i de manera més feble i aïllada el País Valencià.

Així, ha precisat que aquestes precipitacions seran de neu en cotes relativament baixes, ja que aquest dimecres la cota se situarà entre 0 i 600 metres al principi del dia i pujarà fins a 200 a 600 metres al nord-est. Al País Valencià nevarà en una cota de 500 a 900 metres i de 900 a 1.200 metres a les Balears, i per tant tornaran a tenir neu a la serra de la Tramuntana i a Girona.

Les previsions del Meteocat anuncien que la cota de neu se situarà als 300 metres.

Pel que fa a Galícia i Extremadura, estarà ennuvolat al principi i després anirà entrant un front. Així, ha assenyalat que al final del dia la nuvolositat s'estendrà i podria ploure a l'oest de Galícia, i respecte a les Canàries, preveu intervals ennuvolats i no descarta pluges a les illes de més relleu. A la resta hi haurà cels poc tapats i intervals nuvolosos al Cantàbric oriental i l'alt Ebre.

Sobre les temperatures, la portaveu de l'Aemet ha indicat que baixaran al terç nord-est peninsular, i hi haurà gelades a la major part de l'interior de la Península, tret del sud-oest, on també pot gelar en algunes zones altes.

DIJOUS

Pel que fa a dijous, la portaveu ha indicat que el front que havia començat a entrar per l'oest ja "afectarà bastantes zones". Per un costat, a Catalunya i les Balears encara hi haurà cels ennuvolats i possibles precipitacions, sobretot a Girona de matinada. El Meteocat també avisa de pluges.

Respecte a la cota de neu, ha indicat que seguirà baixa a Catalunya, de 300 a 600 metres, però pujarà "ràpidament", mentre que al centre i al nord de la Península se situarà entre 900 i 1.200 metres i al sud nevarà a partir de la cota 1.200 a 1.500 metres.

Casals ha afegit que no només afectarà l'oest de la Península, sinó que s'anirà desplaçant cap a l'est, de manera que pot nevar a Sierra Nevada i en alguna zona més àmplia, perquè la cota estarà entre 1.200 i 1.500. És a dir, que també afectarà el sud-est.

Amb aquesta situació, les temperatures diürnes baixaran de dos a tres graus centígrads a l'altiplà nord i pujaran "bastant" al Cantàbric oriental, sobretot a l'est d'Astúries, on podrien pujar de 4 a 5 graus centígrads, i també al Pirineu navarrès, Girona i les Balears. A les Canàries pujaran 1 o 2 graus centígrads.

També baixaran les nocturnes, especialment a l'oest de la Península.

De cara a divendres, la portaveu espera que el front afecti tota la Península i les Balears, on tindran cels ennuvolats o tapats i precipitacions generalitzades que podran anar acompanyades ocasionalment de tempesta "en qualsevol lloc". No obstant, on seran més intenses serà a l'oest de Galícia, al centre, al sud i al nord-est de la Península.

Les precipitacions seran localment fortes o persistents al nord d'Aragó i de Catalunya, a l'àrea de l'Estret i al nord d'Alborán.

Les mínimes pujaran "a tot arreu" però "seguiran les gelades", encara que no seran tan intenses, a les zones més altes de l'altiplà nord, totes les serralades de la meitat nord, sistema central, ibèric i en algunes zones de muntanya de la meitat sud peninsular.

Dissabte, segons la portaveu, seguirà plovent a Galícia, la serralada cantàbrica occidental, el nord-oest de Castella i Lleó, on s'espera que estigui molt ennuvolat o tapat i amb pluges. A la resta de l'altiplà nord i al sistema central hi haurà precipitacions però seran més febles, mentre que al nord de Catalunya i de les Balears tornaran els cels ennuvolats o amb precipitacions, però tendiran a remetre. On no plourà serà a la resta de l'àrea mediterrània.

DISSABTE PUGEN LES TEMPERATURES

Notícies relacionades

Casals també ha exposat que dissabte pujaran les temperatures a Catalunya, Galícia i Extremadura, i que hi haurà gelades febles a les serres del sud-est i a la meitat nord i seran una mica més intenses en zones altes, però no tan fortes com els dies anteriors.

Per últim, diumenge confia que l'escenari "més probable" sigui que el front marxi per l'est, però un altre front intentarà entrar per l'oest de la Península.