ELS EFECTES DE LA TEMPESTA MARINA

Foment promet ajudes immediates a les zones afectades pel temporal

jcarbo37007639 temporal saler170123134928

jcarbo37007639 temporal saler170123134928 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO-VALÈNCIA / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL-BARCELONA

El ministre de Foment, Íñigo Gómez de la Serna, va assegurar ahir que el Govern central acceptarà les peticions de declaració de zona catastròfica de totes les zones que s’han vist afectades pel doble temporal terrestre i marítim dels últims dies i ha avançat que, per agilitzar les ajudes, l’Executiu intentarà que puguin incloure’s en el reial decret que aprovarà divendres que ve i que en principi havia de regular les ajudes als afectats per l’anterior temporal de pluges. En el cas de la costa de Catalunya, l’última que va rebre l’impacte del temporal marítim, De la Serna va apuntar que «estan sent analitzats els danys a la part del litoral, que és la més afectada, i encara s’estan produint alguns episodis que estan sent atesos i avaluats per part dels responsables de medi ambient».

El ministre va fer aquests anuncis després de reunir-se amb Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana. De la Serna va prometre celeritat per arreglar tots els desperfectes causats en infraestructures que depenguin directament de la direcció general de Costes i que tot estigui preparat per a la campanya turística de Setmana Santa.

VISITA AL MALPARAT MARESME

A Catalunya, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va visitar les zones més afectades del Maresme, on va poder comprovar el devastador efecte del temporal. Es va desplaçar a Pineda de Mar i a Malgrat, poblacions on les intervencions superaran el milió d’euros i on ha reclamat a l’Estat «bona voluntat». «Ens hem trobat en alguna ocasió que el Govern posa dificultats quan s’ha de dur a terme alguna actuació d’urgència». El Govern català es reunirà el dia 30 amb la màxima responsable de Costes, a qui traslladarà el paquet de mesures d’emergència que s’han de portar a terme a Catalunya, com ara espigons a la zona del Maresme. Per anticipar-se a la trobada, la Generalitat li enviarà abans el dossier al delegat del Govern central, Enric Millo. «Quan parlem de l’Estat, la confiança és relativa», va declarar Rull. 

Notícies relacionades

Les xifres donades a conèixer pel Govern de la Generalitat mostren l’excepcionalitat de l’episodi. Al marge de les onades –es van batre rècords d’altura mitjana i màxima a Tarragona i Barcelona– destaquen també la pluja i el vent. Entre dijous passat i aquest dilluns, Cadaqués va registrar una precipitació acumulada de 198,4 litres per metre quadrat, seguit de Cassà de la Selva (187,8) i Torroella de Montgrí (179,4). Pel que fa al vent, les ratxes més fortes es van viure a Portbou (112,7 quilòmetres per hora) i Barcelona (97,9 km/h).

PLATGES SENSE SORRA A LA CAPITAL CATALANA

Barcelona, les platges van sortir airoses del terrible vendaval i de l’onatge que va castigar la ciutat els últims dies. No és el cas del port del Fòrum de Sant Adrià de Besòs, gestionat per Territori. La instal·lació no en va sortir tan ben parada i va patir danys per valor d’un milió d’euros. La boia que registra l’activitat marina davant del port va arribar a marcar onades d’una altura màxima de vuit metres, amb una mitjana de fins a cinc metres. A les platges barcelonines, no obstant, els danys són molt inferiors al que es podria esperar: pèrdua de sorra, mobiliari fet malbé i passarel·les afectades. En total, l’ajuntament, que no declarava l’estat d’emergència per l’estat del mar des del 2010, calcula que s’haurà de gastar 350.000 euros en reparacions.