activa l'alerta Inuncat

Les pluges escombren una altra vegada Catalunya

El nou episodi de precipitacions és intens al prelitoral i el litoral

35890339 60

35890339 60
La N-II, a laltura de Premià

/

3
Es llegeix en minuts

Després de l'episodi de pluges torrencials que dimecres va escombrar Catalunya de sud a nord, amb especial incidència al Maresme, on va morir un home, les precipitacions han tornat a tot Catalunya aquesta tarda i són intenses al litoral. La previsió és que els xàfecs es mantinguin fins a avançada la nit i fins i tot la matinada i tinguin més força al litoral i el prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona. Protecció Civil demana extremar la prudència i fer cas de les indicacions de les autoritats, així com evitar accedir a zones que estiguin tancades. 

La tempesta que va caure aquest dimecres, i que va costar la vida a un veí de Mataró veí de Mataró, arrossegat al cotxe per la pluja a la riera de Vilassar de Mar (Barcelona), va batre rècords històrics a la comarca barcelonina del Maresme, informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La previsió per a aquest dijous és que hi hagi nuvolositat a tot Catalunya i es mantinguin les pluges.

Les pluges de dimecres es van fer esperar fins dimecres passat el migdia, però quan van començar van descarregar amb força, especialment al Baix Maresme durant la tarda i el vespre.

Així, destaquen els més de 200 l/m² que es van recollir en poca estona a Cabrils i a Vilassar de Mar, ja que els 205 l/m² de Cabrils, estació meteorològica del Meteocat amb dades des del 1995, registrats dimecres a la tarda és la pluja més important dels últims 21 anys i supera els registres de les grans trombes d'aigua del 1996.

Així mateix, es va batre el rècord d'intensitat, ja que les precipitacions van descarregar amb una intensitat torrencial ja que 205 l/m² van caure només en quatre hores, 85 dels quals en 30 minuts. Aquest 85 l/m² en 30 minuts és la quantitat d'aigua més gran que ha registrat el Servei Meteorològic de Catalunya en la seva història recent, i ha superat els 75 l/m² en 30 minuts que van caure a Olot el 2015 --en només un minut, van arribar a caure sis litres--.

Igualment, més de cinc poblacions del Maresme van recollir més de 100 l/m², així que aquesta va ser la comarca on les pluges van ser més quantioses i generals, sobretot al Baix Maresme.

A la resta de Catalunya, les precipitacions van ser abundants a tot el litoral i prelitoral, i exigües al Pirineu, segons aquestes fonts.

PREVISIÓ

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 938 trucades fins aquest dijous al matí derivades del temporal de fortes pluges, la majoria a la comarca barcelonina del Maresme, seguida del Barcelonès i el Baix Llobregat, i entre les poblacions amb més incidències hi ha Vilassar de Mar, Premià de Mar i Mataró.

Els Bombers de la Generalitat han atès fins dimecres a les 23.00 hores 344 avisos relacionats amb les pluges, la majoria al Baix Maresme, han informat en un comunicat.

Notícies relacionades

A més, Protecció Civil ha demanat precaució en els desplaçaments aquest dijous al matí perquè encara hi ha precipitacions fortes en punts de Barcelona i Girona, i es manté activa l'alerta Inuncat.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que està normalitzada la circulació a la N-II i la C-31 des de dimecres a mitjanit i que aquest dijous el matí no presenta incidències destacables a causa de la pluja.

Temes:

Pluges