TELEVISIÓ I MAS
El "lorololo"

Algunes de les cançons que interpreta la saviesa popular en un estadi de futbol fent-ho en grup –perquè un tema cantat de forma acompanyada amaga les carències musicals que té un mateix– acaben ressuscitant en una doble vida. Perquè en el fons les cançons pertanyen a un autor, és clar, però al final també acaben sent patrimoni de les persones. I moltes de les que es canten tenen un passat gloriós.
M’explico. En situacions d’eufòria de l’equip que juga a casa, el Será porque te amo s’ha institucionalitzat com un himne d’amor que els aficionats comuniquen al seu equip, al seu club i als seus colors. El tema es va presentar en la final del magnífic Festival de Sanremo, a Itàlia, interpretat i compost pel trio Ricchi e Poveri (traduït com Rics i Pobres) i titulat originalment Sarà perché ti amo.
La cançó no només no va guanyar, sinó que va quedar en el cinquè lloc en la final del preuat certamen italià. Però... caramboles de la vida, casualitats, pelotazos... després del festival ho van petar. I, com passa de vegades, algú la va començar a cantar, li van seguir 50, després 200, després 1.000... i ara ja és un himne en tots els estadis.
En general desconeixem la lletra original de les cançons i ens arrisquem poc, de manera que s’acaba substituint el que no sabem per l’arxipopular "lorololo".
Ho demostro amb exemples: per aquestes terres, del Será porque te amo es canta el títol i després es continua amb el "lorololo". ¿Que l’himne d’Espanya no té lletra? Doncs es canta amb el "lorololo". El Guantanamera també ha arribat als estadis, una cançó del poeta cubà José Martí que té més d’un segle i que l’ha cantat fins i tot Julio Iglesias... ¿Que no se sap la rima? Doncs apliquem-hi el "lorololo"... El mític tema Sweet Caroline, compost pel gran Neil Diamond el 1969, no fa ni tres anys que es canta als estadis. En tot el que vingui després del Sweet Caroline s’aplica el "lorololo".
Els proposo que escoltin el so ambient que generen els aficionats en qualsevol estadi en la Premier League, a Anglaterra. No hi escoltaran cap "lorololo", de debò. ¡Ah! No oblidin que tota aquesta explicació té una base històrica: l’única victòria espanyola a Eurovisió va ser amb el La, la, la que va cantar Massiel, que, posats a fer, la podien haver cantat amb el "looooo, loro, loooo". En fi...
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- GOLF La Generalitat destinarà 30 milions de la taxa turística a la Ryder Cup 2031
- Escapada L'anomenen la Toscana espanyola: un casc històric medieval, les millors rutes de senderisme i piscines naturals
- Patrimoni artístic Tècnics de l'Aragó es desplaçaran aquest dilluns al MNAC per preparar el trasllat de les pintures de Sixena
- Operació dels Mossos Desarticulada a Barcelona una xarxa que va robar milers de mòbils que després acabaven al Marroc i la Xina
- Cultura popular Tarragona celebrarà, del 8 al 19 d'agost, la festa major petita de Sant Magí 2025