Triturar periodistes i, el 1997, Antonio Asensio

Triturar periodistes i, el 1997, Antonio Asensio

FERRAN MONEGAL

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En el fragor de les amenaces de Miguel Ángel Rodríguez, MAR, contra eldiario.es i contra la periodista Esther Palomera, en aquest vendaval d’intimidacions que la majoria de cadenes ens estan oferint a les seves pantalles ("Us triturarem. Heu de tancar. Que us bombin. Idiotes"), voldria destacar la pinzellada, a Al rojo vivo (La Sexta), del periodista Ignacio Escolar.

Va recordar altres intimidacions de MAR que formen part de la història negra de la televisió. Va dir, remuntant-se als anys 1996-1997: "Recordo quan MAR amenaçava de ficar a la presó Antonio Asensio. No va acabar a la presó, perquè, després de les pressions del PP va haver de vendre Antena 3 Televisió". Oportú recordatori. Llavors MAR era secretari d’Estat de Comunicació i portaveu del Govern. Manava més que qualsevol ministre d’Aznar, incloent-hi vicepresidents. Al Govern aznarista no li interessava la línia que estava impulsant Antonio Asensio Pizarro a la seva cadena. I MAR va ser l’instrument intimidatori. Anys després, l’octubre del 2010, vaig tenir ocasió de parlar d’aquesta qüestió amb MAR quan va acceptar venir a Telemonegal, a Barcelona Televisió. Li vaig dir, en to d’afirmació: "Vas trucar a Asensio i li vas dir: ‘O vens, i a més a qui nosaltres et diguem, o ets empresari mort".

Notícies relacionades

MAR va somriure. No ho va negar. Va estar fins i tot charmant, com diuen els francesos. En la distància curta, i quan vol, MAR és enormement simpàtic i magnètic. Però va matisar: "No va ser exactament així. Però quan estàs en el càrrec de secretari d’Estat de Comunicació has de prendre decisions". Excusin que hagi citat el meu programa Telemonegal, però crec que és rellevant: va ser la primera i crec que única ocasió que MAR ha parlat d’aquest tema a la tele. Després d’aquella intimidació, Asensio es va veure forçat a vendre la seva cadena. El comprador elegit per Aznar va ser aquell amic seu de pupitre, Juan Villalonga, llavors president de Telefónica. El primer que va fer al prendre possessió d’Antena 3 Televisió va ser transformar-la en un aparell de propaganda del Govern.

Aquestes intimidacions i amenaces d’ara formen part d’un camí antic i frondós. L’avantatge dels amenaçadors és quan mantenen un càrrec oficial prepotent. En aquest cas han punxat os. Els suposats triturats no es deixen triturar, afortunadament.

Temes:

Govern Antena 3