TVE ressuscita el rumor fals que Lorca era una mica fatxa
L a 1 de TVE ha estrenat un concurs en el qual pregunta a l’audiència quin personatge ha sigut el millor de la història d’Espanya. El presenta Silvia Intxaurrondo. Primer han fet una selecció de 150 criatures. Pintoresca antologia. Han col·locat a la llista Merceditas Milá competint amb Isabel II de Castella i Rosalía de Castro. ¡Ahh! Cremaven les xarxes, irritades. Joho trobo encertat.
Tractant-se d’un entreteniment televisiu, era d’esperar. Els ha faltat, això sí, col·locar al costat de Merceditas Manolo el del bombo. Tots dos són la síntesi de la xaranga televisiva elevada a categoria històrica nacional. De les 150 celebritats inicials han fet una segona selecció i n’han quedat 50. I en cada programa se n’elegeix una, que passarà a la final. Podem anar votant des de casa al llarg del programa.
Compte, amb això del televot poden passar coses fantàstiques. L’audiència, posats així, a votar a granel, podem ser molt bromistes, i potser acabem elegint Rodolfo Chikilicuatre com el millor personatge de la història d’Espanya.
En aquest primer programa Federico García Lorca va sortir seleccionat per a la final. Malgrat els pesats esforços de Merceditas Milá –que era a la taula de debat– per amenitzar la vetllada fent contínuament egocèntriques bufonades, el programa només va aconseguir un 6,8% de quota de pantalla. L’únic moment d’enrampada televisiva va ser quan un altre debatent, l’exministre del PP García Margallo, va advertir que, segons el poeta Luis Rosales, Lorca era partidari d’instal·lar a Espanya una dictadura militar.
O sigui, segons García Margallo, resulta que Lorca era una mica fatxa. Merceditas va quedar molt impressionada per l’erudició de Margallo. L’abraçava. ¡Quant en saps, com en saps! Sí, sembla que el més llegit d’aquella taula era Margallo. Però una cosa és llegir, i una altra recargolar el relat.
Notícies relacionadesAquesta pinzellada de Rosales sobre Lorca és un tema vell. Rosales ho va comentar a Ian Gibson en una conversa que van mantenir el 1966. Gibson ho va gravar. I aquest àudio apareix al documental d’Emilio Ruiz Barrachina Luis Rosales, así he vivido yo (2010). Ni Gibson, ni ningú, van donar mai el més mínim crèdit a l’especulació de Rosales.
De tot això no es va advertir en el programa. Va quedar a TVE el rumor fals ressuscitat sense ningú que ho expliqués. Colossal ignorància. És la tele. És natural.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer