LA FOGUERA

La festa del cine espanyol

La festa del  cine espanyol
2
Es llegeix en minuts
Juan Soto Ivars
Juan Soto Ivars

Escriptor i periodista

ver +

Havien corregut com esquadrons de puces els rumors de què l’execució pública de Carlos Vermut el dia abans dels Feroz havia sigut un aperitiu lleuger per al penjament definitiu d’un peix gros de la indústria del cine el dia abans dels Goya. S’estudiaven uns quants noms pintorescos i podia passar que qualsevol divendres, a les 12 de la nit, et truqués un amic productor i, a crits, des de la porta d’un local on l’hi acabava de confiar un periodista d’El Mundo sota la promesa que no li diria a ningú, l’home et xivava borratxo quin director d’èxit –segur, segur– veuria el seu cap clavat en una pica. Així, en la facció masculina del cine hi havia pànic, sentiment de culpa paranoic, trucades molt amables com qui no vol la cosa a totes les examants i sobretot travesses.

Notícies relacionades

Ningú s’atrevia a preguntar obertament "¿em tocarà a mi?", però tothom xiuxiuejava els noms d’altres. Qualsevol trucada des de la secció de cultura d’un diari podia provocar un infart de miocardi i la superfície global d’ungles mossegades s’havia de calcular en estadis de futbol. Des d’El Mundo Today el genial Javier Ramos va clavar la seva ironia en el centre de la diana: "L’Acadèmia de Cine assegura que el fet que El País hagi guanyat el Goya al millor diari és absolutament normal i no es tracta d’un suborn". Explicava la nota que és molt recargolat buscar segones intencions en un premi al millor diari imaginable.

Ignoro si amb suborns o no, el fet és que a l’avantsala dels Goya s’han mirat amb més alarma els tractors que el diari progressista. L’absència de noms penjats dels polzes a la primera plana ha convertit la gala en una veritable festa del cine espanyol. Alleujats primer i desbocats després, els grans homes del cine tornen a assaborir la tranquil·litat i després, als bars, discoteques i afters avui celebra amb tanta joia el que ha recollit capgròs com el que no, i tots exhalen amb alleujament després d’haver inhalat amb frenesí. Ningú tindrà vetat l’accés, almenys per aquesta nit, a la casa dels Javis, les entrevistes de contraportada dels diaris de tirada nacional i, més important, les subvencions públiques per a la producció cinematogràfica, que és una Meca reservada a aquests homes que no han sigut acusats a la premsa del que es diu d’ells en petit comitè.