Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: A ‘OT’ no hi ha revolució, només canvi de pantalla

La crítica de Monegal: A ‘OT’ no hi ha revolució, només canvi de pantalla
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Deia Tinet Rubira, director d’‘Operación Triunfo’, poc abans de l’arrencada de la Gala a Prime Video, que les cadenes lineals, en obert, haurien de començar «a preocupar-se». O sigui, que l’assalt de les plataformes en ‘streaming’ a l’entreteniment en directe pot suposar una revolució, una gran amenaça per a les cadenes en obert, tradicionals.

Ho serà, però sempre que es modifiqui el llenguatge televisiu, la manera de construir els programes. En aquesta nova vida d’‘OT’ la plataforma Prime Video es recolza a Youtube per al que anomenen ‘canal de seguiment 24 hores’, i també a TikTok per captar aquesta franja d’audiència tan desitjada, les criatures entre 13 i 24 anys. No obstant, la construcció del programa segueix gairebé els mateixos paràmetres de quan l’emetien TVE i Tele 5: una presentadora a l’estil de sempre, tradicional; un jurat més tradicional si és possible; també les habituals incrustacions de moments del seu aprenentatge a l’Acadèmia, i tot mantingut en empremta televisiva quilomètrica, d’una hora i 46 minuts de durada total. Veig difícil que aquest plantejament sigui l’òptim per a la manera de visionar de TikTok, amb aquesta audiència de 13 a 24 anys que no consumeixen programes, consumeixen instants, flaixos frenètics i ràpids.

Notícies relacionades

¡Ah! Una cosa és fer la revolució del format i una altra un simple canvi de plataforma o de pantalla. La fórmula ‘OT’ era lliure en el mercat perquè ni a TVE ni a Tele 5 els ha interessat continuar-la. Aquest programa va començar el 2001-2002 amb una mitjana del 43,3% de quota de pantalla, i va acabar el 2020 amb un 12,2%. Els números retraten una realitat de descens en picat.

El millor moment d’aquesta primera Gala ha sigut l’escenificació del famós tema de Kylie Minogue ‘Padam Padam’ a càrrec de les concursants Denna i Violeta. Aquí sí que han arriscat valerosament en el tractament escenogràfic i coreogràfic. Han augmentat la sensualitat LGTBIQ+, més fins i tot que en l’actuació original de la Minogue. Dos minuts i 30 segons exactes. L’instant de temps ideal perquè es vagi consumint a les xarxes amb colossal voracitat. ‘Laconisme’ reclamava al segle XVII Baltasar Gracián. Avui la Generació Z ha reinventat el ‘laconisme’: d’una Gala de dues hores, dos intensos minuts en forma de ‘clip audiovisual’.