Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: A-3 s’estremeix davant la foto del despatx de Puigdemont

La crítica de Monegal: A-3 s’estremeix davant la foto del despatx de Puigdemont
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En les últimes 24 hores dues imatges han protagonitzat l’atenció televisiva. La jura de la princesa Elionor al Congrés, i la trobada del número tres del PSOE, Santos Cerdán, amb Carles Puigdemont al seu despatx de Brussel·les.

Notícies relacionades

Allò de la Princesa ha produït frenesí i fervor a gairebé totes les cadenes. A EuskalTelebista i TV3 l’entusiasme no va existir. En el ‘Teleberri’ van donar com a notícia més important del dia els preparatius per a la nit de Halloween, i en el ‘TN migdia’ les excuses dels bisbes davant els abusos sexuals de l’Església. Més espurnejant i polèmic ha sigut el tractament televisiu de la trobada al despatx de Brussel·les. S’ha distingit, molt per sobre de la resta de cadenes, ‘A-3 Noticias’. Hi havia en aquest informatiu molta preocupació. Advertia Vicente Vallés amb semblant greu: «Santos Cerdán ha rebut l’encàrrec més incòmode de la seva carrera: que rendeixi homenatge davant Puigdemont al seu despatx de pròfug». ¡Ah! Vam témer que se li obrissin les carns allà mateix, a l’admirat Vallés. Per incrementar l’alarma es va aturar a la foto que hi ha penjada a la paret d’aquest despatx, advertint-nos «La persona que ha gravat el vídeo ha intentat que aquesta foto no es vegi. Nosaltres l’hi mostrarem al complet». I en efecte ens va oferir una ampliació, i el clima en quel plató d’informatius era de gran estremiment. O sigui, al sobresalt que els va entrar per la reunió, s’afegeix la commoció davant la foto de la paret. Avui li han preguntat a Susana Díaz a ‘Todo es mentira’ (Cuatro) si ella també està alarmada. Va contestar: «A alguns només els interessa l’escenografia. A mi m’interessa el contingut». Ben mirat això tampoc ho sabem: el vídeo de la trobada, facilitada pel PSOE i Junts, és mut. Només imatge. Els veiem parlar, però han tallat el canal de veu.

Ha estat Valtònyc amb Xavier Graset (‘Mes 324’, TV3) i li ha dit: «El pitjor de l’exili és pensar que et puguin oblidar». És una reflexió molt humana, molt tremenda, i molt certa. El president Tarradellas va estar 38 anys pràcticament oblidat a Saint Martin Le Beau. Al final va tenir sort: el va rescatar Suárez quan preparava ‘el cafè per a tothom’. També Puigdemont ha tingut sort: un cop inesperat d’aritmètica li ha ofert una carambola de fortuna. Xiripa li diuen els experts en el billar de tres boles.