Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: L’espectacle ara és Gaza, ja no enfoquen Ucraïna

La crítica de Monegal: L’espectacle ara és Gaza, ja no enfoquen Ucraïna

LA Sexta

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Aquesta videofoto adjunta captada en l’arrencada del programa ‘Al rojo vivo’ de divendres passat a La Sexta, ha corregut amb intensitat en mitjans de comunicació i xarxes. La condemna ha sigut gairebé unànime.

Han utilitzat la tècnica de la realitat augmentada per impressionar els televidents i guanyar quota de pantalla, decorant el plató amb la destrucció de Gaza. I en aquesta carrera per espectacularitzar la guerra, no sé si se n’han adonat que sota els edificis destrossats per l’impacte de les bombes que adornaven el plató, hi havia cadàvers humans. Si no recordo malament la primera vegada que ‘Al rojo vivo’ va utilitzar la tècnica de la realitat augmentada va ser l’octubre del 2018, amb motiu de l’arribada de l’AVE a la Meca. Va irrompre un tren al plató, augmentat i a tota velocitat. Va ser impactant. Estaven contents a La Sexta. Escrivien a la seva web: «És una nova manera de narrar més àgil, ràpida, avantguardista i dinàmica». No crec que avui escriguin el mateix amb aquest ‘attrezzo’ augmentat sobre la destrucció i la mort. Les paraules «avantguardisme i dinamisme» seria canalla aplicar-les aquí per ressaltar que han aconseguit ‘agilitat’ televisiva. 

Notícies relacionades

Al marge d’aquest programa, el que els espectadors estem comprovant és que ara tota l’atenció televisiva està sobre Gaza. El minutatge informatiu sobre Ucraïna ha caigut en picat. De Zelenski ja no ens en recordem. No vull ser injust amb la tele: la guerra Israel-Gaza és, en efecte, l’actualitat. Però la tele té, sempre, el mateix comportament davant el que és noticiable: un succés tapa l’altre, no importa de quin succés es tracti. El pitjor no són els informatius, són els anomenats magazins i similars, i la seva colla de xafarders asseguts. Tan aviat pontifiquen sobre l’esquarterament de Tailàndia, sobre el cas Rubiales, sobre el capellà abusador de Melilla-Màlaga, com sobre la guerra d’Ucraïna i ara sobre Gaza. I tot amenitzat comentant que uns encaputxats han robat bolsos a casa de Carmen Lomana. He vist criatures en platós que parlaven del Donbass i no sabien situar l’estret de Kertx al mapa. I els mateixos parlant de Hamàs i Hezbol·là, i desconeixien els límits perimetrals de Cisjordània. 

Hi ha tantes guerres al món que les cadenes, en lloc d’enfocar-les, les van oblidant. Només enfoquen l’última. A l’espera de la pròxima, que serà el nou espectacle, en realitat augmentada.