Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: A ‘My way’ li van canviar la lletra; a ‘Amnistia’, també

La crítica de Monegal: A ‘My way’ li van canviar la lletra; a ‘Amnistia’, també
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

No ens ha decebut, Ramon Gener. Els vaig dir que esperava amb fruïció l’entrega d’‘Això no és una cançó’ (TV-3) dedicada al famós tema ‘My Way’ cantat per Frank Sinatra. Ha sigut un prodigi de sensibilitat i didàctica musical. Una disfrutable sessió.

A mi m’ha interessat molt aquell moment en què Gener ha formulat aquesta pregunta: ¿què és abans, la música o la lletra? ¡Ah! L’etern dilema de la gallina o l’ou. En el cas de ‘My way’ primer va ser la música, composta per Jacques Revaux per al cantant Claude François que estava fet pols perquè France Gall l’havia engegat a passeig. La van titular ‘Comme d’habitude’ (1967). Va ser Paul Anka qui la va transformar en ‘My way’. Va mantenir la música, però va canviar títol i lletra. Deia Ramon Gener en la seva classe magistral: «Va ser un vestit a mida per a Sinatra, i també li van canviar el to. Va passar de fa major a re major, que és la tonalitat de la victòria, com el ‘Vincerò’ de Puccini en l’òpera ‘Turandot’». ¡Ah! Quina lliçó més lluminosa: mantenir la melodia, però canviar-li la lletra, i el to, perquè Sinatra tingués l’èxit més gran de la seva carrera.

Notícies relacionades

Pensant-lo bé, el magisteri de Ramon Gener transcendeix el musical i entra en l’actualitat política del moment. ‘Amnistia’ també és una cançó que fa setmanes que sona, però amb una nova lletra que està en elaboració. Ara precisament l’estan escrivint, amb cautela i en secret. Atents al que advertia José Rico dissabte aquí a EL PERIÓDICO, al seu ‘Diccionari d’una negociació: les paraules que poden salvar la investidura de Sánchez’:«De l’amnistia es manegen alternatives. ‘Oblit penal o alleujament penal’ per exemple». Efectivament. Mantinguem la música, però aprenguem de Paul Anka i canviem títol i lletra perquè el gran ‘crooner’ d’aquesta cançó –Pedro Sánchez– pugui cantar-la amb èxit. Sobre una altra melodia, que porta per títol provisional ‘referèndum’, Rico també va advertir: «Seria ‘consulta’, no ‘referèndum’». L’altre dia el diputat del PSOE, Óscar Puente, davant les càmeres i micros de la COPE, ja va llançar ‘consulta’ com a paraula que brinda més confort.

¡Ah! Quina meravella de programa, el de Ramon Gener. Mitiga la meva ruqueria musical i política, alhora. Si Sánchez surt victoriós d’aquestes lletres melòdiques que té en elaboració hauria de, com a final de festa, cantar-nos ‘My way’. En algun acreditat karaoke de la tele.