Temporada 2023-2024

RTVE Catalunya: Un ‘Cachitos’ a la catalana, un programa sobre com educar els fills i un altre per millorar el català, entre les novetats

El Centre de Producció de Programes de Sant Cugat incrementa el nombre d’espais que elabora per a tot Espanya, com un ‘LateXou de Marc Giró’ d’àmbit nacional i un ‘talent’ presentat per Pilar Rubio

Mor María Teresa Campos, la primera reina dels matins televisius

María Teresa Campos: les polèmiques d’una periodista i dona amb caràcter i sense filtres

‘Los artistas: primeros trazos’; la sèrie de María Dueñas que fa empatitzar amb uns estafadors

RTVE Catalunya: Un ‘Cachitos’ a la catalana, un programa sobre com educar els fills i un altre per millorar el català, entre les novetats
4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova temporada, la 2023-2024, per a RTVE Catalunya, que comença aquest dimarts, 12, en què destaquen tant les novetats, com la continuïtat de programes que repeteixen perquè funcionen i en la qual es treu pit de l’increment de produccions que es fan al Centre de Producció de Programes de Sant Cugat per a tot Espanya. Així, les estrenes que hi haurà en la programació en català són: ‘Farem el que podrem’, ‘Simfonola’, y ‘Déu n’hi do’, i hi haurà nova temporada de ‘Cafè d’idees’, ‘Punts de vista’, ‘La recepta perduda’, ‘Va de verd’ i ‘Planeta R’. Així mateix, s’accentua l’aposta per la ficció i els documentals en català, amb ‘Selftape’, ‘Terenci: la fabulació infinita’ i ‘Raimon: l’home que diu que no

Així mateix, ‘LateXou de Marc Giró’, la primera temporada del qual va emetre RTVE Catalunya per a aquest territori passa a RTVE Play, plataforma digital en la qual també veurà la llum el ‘talent’ presentat per Pilar Rubio ‘Make up stars’, tots produïts en els estudis de Sant Cugat. A partir de l’octubre, ‘Culturas 2’ s’elaborarà en aquest centre per a La 2, i per a La 1, el debat de ‘El conquistador’ i el programa ‘Corazón’, els caps de setmana.

Fills, música i llengua

‘Farem el que podrem’ és un format nou, sorgit del concurs intern d’idees, presentat per Gemma Nierga (que segueix al capdavant de ‘Cafè d’idees’ per a la tele i Ràdio4), en el qual s’abordarà la difícil tasca d’educar els fills. Per a això, la periodista dialogarà amb personatges famosos com Jordi Basté, Judit Mascó, Eduard Farelo, Elisenda Roca, Martina Klein i Àlex Corretja, entre d’altres. També comptarà amb experts i els testimonis de progenitors.

‘Simfonola’, el nou programa musical de RTVE Catalunya, creat per l’artífex de ‘Cachitos de hierro y cromo’, Jairo Rodríguez, és una espècie de ‘jukebox’, de gramola, que recorrerà els 50 anys de música catalana a través de 25 cançons extretes d’arxius de TVE, en castellà i català, de tots els gèneres. Del guió i l’assessoria musical s’ha encarregat el «pope musical» (com defineix Rodríguez) Jordi Bianciotto, periodista i crític musical d’El Periódico. A diferència de ‘Cachitos...’, ‘Simfonola’ emetrà les cançons senceres i no hi haurà tants comentaris humorístics.

Per millorar el català, però d’una manera divertida, que pugui atrapar fins i tot els joves, s’oferirà ‘Déu-n’hi-do’, un espai presentat per la simpàtica ‘tiktoker’ de Manresa Xalana, que en peces de 5 minuts, emeses en La 2, oferirà, amb un estil directe i desenfadat, solucions per corregir certs usos del català incorrectes.

Programes nacionals

El ‘LateXou de Marc Giró passarà a emetre’s en castellà, ja que amb RTVE Play arribarà a tot Espanya, però no hi haurà més canvis: seguirà amb el seu to informal i divertit i amb la presència de famosos convidats. El format que sí que s’estrena completament a la plataforma és ‘Make up star’, amb Pilar Rubio al capdavant (col·laboradora del programa d’Antena 3 ‘El hormiguero’, que aquest any tindrà la secció ‘La Performance’). Es tracta d’un concurs que posarà a prova a nous professionals del maquillatge, que es convertiran en referents en aquesta tècnica de bellesa com a forma d’expressió artística. Així mateix, l’espai cultural ‘Culturas 2’ passarà a ser presentat per Tània Sarrias i elaborat per l’equip de ‘Punts de vista’, espai que passa a ser setmanal, amb la seva titular, la mateixa Sarrias al capdavant, que de dilluns a dijous estarà en l’emissió nacional i els divendres, a la franja de Catalunya i en català.

Així mateix, en aquesta franja de desconnexió de La 2 només per a Catalunya i en català, a l’haver-se celebrat recentment el 40è aniversari del Centre de Producció de Programes de Sant Cugat, s’han recuperat espais creats només per a Catalunya que, pel seu èxit, van passar a la programació de tot Espanya. Aquests són ‘Plàstic’, ‘Planeta imaginari’, ‘Per molts anys’, ‘Barres i estrelles’ i ‘La lluna’.

Aposta pel català

També en la programació per a Catalunya segueix Gemma Nierga amb el seu ‘Cafè d’idees’, que estrena quarta temporada; Sílvia Abril i María Gómez, amb la tercera de ‘La recepta perduda’ i ‘Va de verd’, respectivament, i Martina Klein amb la segona temporada de l’espai sobre sostenibilitat ‘Planeta R’. I espais tan consolidats com ‘Únics’, ‘Noms Propis’ i ‘Calidoscopi’.

Notícies relacionades

L’aposta de RTVE Catalunya pel català es reafirma amb l’emissió en el ‘prime time’ dels dissabtes de la pel·lícula de la nit a ‘El cinema de la 2;, en l’espai de documentals ‘Grans documentals’, i en ‘La Missa en català’, del diumenge, que encadena més de 40 anys en emissió. Als informatius estan d’estrena, però aquest té a veure amb el seu decorat: un plató de 200 metres quadrats i 38 metres quadrats de càmeres, que permetran donar més protagonisme a les imatges.

Novetats a Ràdio 4

Ràdio 4 fa algunes modificacions a la seva graella, amb la qual cosa després de ‘Cafè d’idees’, Toni Marín presentarà ‘El pla b’, en el qual s’explicarà l’actualitat des d’altres punts de vista. Per les tard, Xavi Martínez (que, per cert, aquesta temporada es posarà al capdavant, juntament amb Julia Varela, del programa de La 1 ‘Duos increïbles’), s’encarregarà del magazín ‘Xavifòrnia’, en el qual hi haurà música, espectacle i entreteniment; Sílvia Tarragona posarà sobre la taula tota la seva experiència i ofici en el nou programa nocturn ‘A contrallum’, mentre que per als caps de setmana es renova l’aposta pel programa ‘Són 4 dies’, de Goyo Prados.

Temes:

Gemma Nierga